24 de ore fără somn sunt similare stării de ebrietate. Ce să faci dacă simţi că devii somnolent la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 50% din accidentele cauzate de somnolenţă, conducătorii auto au vârsta de cel mult 25 de ani
În 50% din accidentele cauzate de somnolenţă, conducătorii auto au vârsta de cel mult 25 de ani

Somnolenţa este asociată cu 20% din totalitatea accidentelor rutiere, fiind una din cauzele accidentelor mortale întâlnite mai ales pe autostrăzi, potrivit datelor oficiale.

Somnul insuficient este principala cauză a somnolenţei la volan, atrag atenţia medicii somnologi. În comparaţie cu cineva care doarme 8 ore pe noapte, cu doar 6-7 ore de odihnă riscul de a face un aciideent din cauza somnolenţei creşte de 1,8 ori, cu mai puţin de 5 ore pe nopate riscul de accidente din aceeaşi cauză creşte de 4,5 ori.

Pe de altă parte, atrag atenţia medicii somnologi, dacă nu dormi timp de 17-18 ore poşi fac greşeli de condus specifice unui nivel de alcoolemie de 0,5 g/l, iar dacă stai treaz timp de 24 de ore, greşelile de condus pe care le vei face sunt cele carateristice unei alcoolemii de 1,00 g/l.

Alte cauze ale somnolenţei la volan sunt apneea în somn, narcolepsia, alte hiperinsomnii, insomnia şi depresia.

În cazul conducătorilor auto cu apnee de somn, riscul de a avea accidente din pricina somnolenţei creşte de 2 până la 7 ori, avertizează medicii somnologi. Sindromul de apnee în somn este o tulburare caracterizată prin pauze repetate ale respiraţiei  în timpul somnului, asociate cu alterarea oxigenării sângelui şi fragmentarea somnului. Cel puţin 4% din bărbaţi şi 2% din femei suferă de apnee în somn. Apneea în somn apare mai des la persoanele obeze, dar nu exclusiv.

Circa jumătate din pacienţii cu apnee în somn sunt obezi, au o circumferinţă a gâtului de 43 de centimetri la bărbaţi, sforăie foarte tare şi suferă de somnolenţă excesivă.

Principalele simptome ale apneei în somn

Sfăroitul

Somnolenţa excesivă în timpul zilei;

Urinare frecventă în timpul nopţii;

Anxietate nocturnă;

Oboseală la trezire;

Probleme de memorie;

Disfuncţii sexuale;

Hipertensiune;

Dureri de cap dimineaţa;

Oboseală profundă.

Când au loc cele mai multe accidente cauzate de somnolenţă

Majoritatea accidentelor a căror cauză e lipsa somnului apar, potrivit statisticilor, între ora 2.00 şi 6.00 dimineaţa, şi între 14.00 şi 16.00, după-amiaza. Aceste ore corespund perioadei în care creierul nostru este mai puţin alert şi mai predispus la somn.

Semnele caracteristice somnolenţei sunt căscatul; lăcrimatul oachilor; clipitul des; dificultatea de a ţine ochii deschişi; vederea dulbă sau înceţoşată; nevoia imperioasă de a închide ochii; aţipitul; neatenţia; sentimentul de anxietate; scăderea vitezei de reacţie; devieri de la traiectorie.

Reţetă pentru a evita somnul la volan

Somnul este singura măsură eficientă împotrva somnolenţei, avertizeaz medicii care susţin că nicio altă strategie nu dă rezultate. Nici deschiderea gemurilor automobilului, nici datul muzicii tare; nici mestecare gumei sau pornirea aerului condiţionat. Aceste strategii pot doar să diminueze somnolenţa timp de câteva minute, însă odată instalată. Este greu să nu te ia somnul pe neaşteptate şi fără vreun avertisment.

Prin urmare, dacă simţiţi că vi se face somn, cel mai bine e să opriţi într-un loc sigur, să beţi cafea sau o băutură energizantă cu cel puţin 200 de miligrame de cafeină şi să dormiţi timp de 15-20 de minute. Cafeaua îşi va face efectul peste 30 de minute astfel că e timp să trageţi un pui de somn.

Totodată, recomandarea este să se evite deplasăriule cu maşina noaptea, între miezul nopţii şi ora 6.00, dimineaşa; călătoriile lungi fără opriri; călătoriile fără alţi pasageri în maşină; călătoriile lungi după o nopate nedormită sau călătoriile după o zi de lucru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite