Beneficiile scăderii în greutate. Ce factori de risc cardiovascular se modifică atunci când slăbim 10 kilograme şi cu cât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când kilogramele în plus se duc, revine pofta de viaţă
Când kilogramele în plus se duc, revine pofta de viaţă

Dincolo de cifrele pe care le arată cântarul sau talia, fiecare kilogram de grăsime în plus pe care îl pierdem ne umple de bucurie. Nu rămânem insensibili nici la remarcele prietenilor, chiar dacă acestea sună cam aşa: „Vai, ce-ai slăbit! Eşti bolnav?“.

Senzaţia de foame sau de poftă, astenia, durerile articulare sunt doar amintire. V-a revenit tonusul, v-a crescut capacitatea de efort, sunteţi mai supli şi, în general, mai energic. Nu sunt însă singurele beneficii pe care le-aţi câştigat în urma scăderii în greutate. O serie de simptome şi semne se ameliorează pe măsură ce kilogramele în plus devin tot mai puţine şi, în plus, au loc şi modificări ale factorilor de risc cardiovascular.

Astfel, potrivit „Abecedarului de obezitate“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, printre simptomele care se ameliorează la o scădere în greutate de 5-10 kilograme se numără: senzaţia de oboseală; durerile de spate, de genunchi, de şold; semnele diabetului zaharat – sete intensă, creşterea poftei de mâncare – durerile cardiace, senzaţia de sufocare, sforăitul; transpiraţia în exces; balonarea; tulburările menstruale.

Totodată, atunci când pierdem 10 kilograme se modifică şi factorii de risc cardiovasculari după cum urmează: glicemia scade cu 50%, colesterolul total scade cu 10%, trigliceridele scad cu 30%, colesterolul HDL creşte cu 8%, în timp ce tensiunea arterială scade cu 10-20 mm Hg.

La o scădere mai mare în greutate de 10 kilograme se diminuează apneea în somn şi sforăitul; balonaea şi disconfortul abdominal; edemele gambelor; parţial celulita şi tot parţial, infertilitatea.

Potrivit aceleiaşi surse, o scădere în greutate de 5 kilograme reduce din riscul de diabet zaharat cu 50%; iar o scădere de peste 9 kilograme reduce mortalitatea prin cancer, cardiopatie ischemică şi mortalitatea generală cu peste 25%.

Speranţa de viaţă în diabetul zaharat de tip 2 creşte cu 3-4 luni la fiecare kilogram pierdut, în timp ce scăderea în greutate cu peste 5-9 kilograme scade mortalitatea în diabetul zaharat cu 44%.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite