Apa minerală naturală pentru hidratare optimă pe timpul caniculei
0Este vreme caniculară şi nevoia de hidratare corectă este resimţita mai intens. Este bine ştiut faptul că apa constituie 50-60 % din masa noastră corporală. În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respiraţie.
Prin transpiraţie şi diureză se pierd totuşi cele mai însemnate cantităţi de apă şi electroliţi din organism şi ca atare, ceea ce pierdem trebuie să şi înlocuim. Altfel, există riscul deshidratării manifestată prin: senzaţie de sete, buze şi limbă uscată, lipsă de energie, apatie, crampe musculare.
Aşadar, este esenţial să se anticipeze şi să se înlocuiască constant pierderile de lichide prin aport de alimente şi lichide care să conţină suficientă apă şi minerale (sodiu, potasiu, magneziu, etc) pentru a se menţine starea de echilibru (homeostazie) a organismului. Aportul de electroliţi este esenţial pentru o mare varietate de funcţii biologice, astfel că în special sodiul şi potasiul, prin intermediul sistemului ATP-azic participă activ la transportul multor substanţe şi la menţinerea echilibrului acido-bazic al organismului.
Apa minerală ameliorează pericolul pierderilor de săruri ale organismului pe timpul caniculei
Înlocuirea sărurilor pierdute prin transpiraţie trebuie făcută natural şi o soluţie practică şi economică este apa minerală naturală. Toate apele minerale par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziţie minerală diversă. O caracteristică importantă, precizată pe etichetă, este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius.
În funcţie de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:
A. Foarte slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
B. Ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec)
C. Puternic mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
Apa minerală - benefică digestiei în timpul caniculei
În afara beneficiului hidratării complete, studiile efectuate de-a lungul timpului au concluzionat în mod constant că apa minerală naturală poate ajuta activitatea intestinală, datorită stimulării gastrice determinată de ionii bicarbonat. Aceste ape bogate în ioni bicarbonat, care sunt de fapt un amestec de săruri minerale care pot neutraliza acizii, au un impact pozitiv asupra nivelului de grăsimi circulante din organism. În plus, bicarbonatii din apa minerală naturală au indicaţii demonstrate clinic în drenajul biliar şi în metabolismul colesterolului.
În decursul studiilor făcute s-a constat că aportul de apă minerală naturală, bogată în sodiu nu a modificat nivelul tensiunii arteriale al subiecţilor. Acest lucru a fost explicat prin acţiunea ionilor bicarbonat asupra efectelor negative ale sodiului. Prezenţa potasiului şi magneziului, cu rol de protecţie la nivel cardiovascular, în compoziţia acestor ape ajută la inhibarea efectelor sodiului.
Apa minerală - benefică în prevenirea bolilor cardiovasculare
Într-o serie de studii clinice s-a observat şi o scădere marcată a concentraţiei glucozei serice a jeun. Această reducere indică raportul dintre metabolismul lipidelor şi glucoză, ceea ce sugerează că un consum de apa bogată în săruri bicarbonate poate jucă un rol benefic în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.
Aşadar mai ales în plină vară, un pahar cu apă minerală naturală carbogazoasă simplă sau în care se adaugă şi zeamă proaspătă de lămâie, frunze de mentă şi o picătură de ştevia ne hidratează, ne răcoreşte şi ne menţine sănătoşi.
Conferenţiar Dr. Lygia Alexandrescu, Nutriţionist Acreditat CIO