Reputaţia îl strică: Rednic formează Standard Romena sau încasează comisioane? Belgienii au reacţionat: „Nimeni n-a făcut până acum ca el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Adrian Cristea, Mircea Rednic a finalizat şi transferul lui George Ţucudean. „Adevărul“ a analizat trecutul tehnicianului căruia i se spune „Strâmbu“ şi a vorbit şi cu un jurnalist belgian pentru a afla motivele în spatele acestor mutări.

Mircea Rednic a preluat Standard Liege la 27 octombrie, atunci când fosta campioană a Belgiei trecea printr-o criză: era pe locul 8, cu doar 16 puncte după 12 etape. De atunci, tehnicianul de 50 de ani a revitalizat echipa care, sub comanda sa, a avut o ascensiune importantă: a adunat 27 de puncte în 11 etape şi se află pe locul 4!

Folosindu-se de rezultatele excelente pe care le-a înregistrat în Belgia, Rednic a forţat mâna conducerii şi a făcut trei achiziţii în ultima săptămână. Chiar dacă, la un moment dat, s-a vorbit că la Standard vor ajunge mai mulţi fotbalişti foarte bine cotaţi, precum Maxim, Grozav şi Bokila, până la urmă, belgienii au făcut nişte alegeri bizare. 

Ţucudean, două goluri în 18 meciuri

Mai întâi, a fost împrumutul lui Adrian Cristea, un mijlocaş cu care Rednic lucrase şi la Dinamo, dar şi la Petrolul. Numai că „Prinţul“ n-a rupt gura târgului la Petrolul, în prima parte a sezonului, bifând 15 apariţii şi un gol. 

Apoi, a fost rândul lui Zie Diabate să se reunească la Standard cu fostul său antrenor de la Dinamo. O altă mutare care a ridicat semne de întrebare, în condiţiile în care fundaşul din Coasta de Fildeş a fost luat din liga a doua franceză, de la Dijon, unde a adunat doar cinci apariţii şi 450 de minute în acest sezon!

În fine, ieri, s-a oficializat şi trecerea lui George Ţucudean sub comanda lui Rednic. Din nou, statisticile atacantului nu prea îl recomandă pentru un transfer la o echipă puternică din Belgia. Lui „Ţucu-gol“ i-a cam lipsit golul în ultima perioadă. A punctat de două ori în ultimele 18 apariţii în tricoul „câinilor“ în toate competiţiile. Mai mult, dintre cele şase goluri pe care le-a marcat în acest sezon de Liga I, patru au venit într-un singur meci, cu CSMS Iaşi, tocmai în luna iulie 2012!

Şi-a făcut o reputaţie proastă

Cum nici unul dintre ultimele achiziţii ale lui Standard nu e vreun superjucător, peste ce au belgienii în lot în acest moment, apare o întrebare: de ce Rednic a insistat pentru aceste transferuri?

Există două variante. Cea simplă: tehnicianul de 50 de ani preferă să lucreze cu fotbalişti pe care îi cunoaşte deja şi a adoptat modelul mentorului său, Mircea Lucescu. „Il Luce“ s-a înconjurat de fotbalişti români la mai toate cluburile unde a lucrat, apogeul fiind atins la Brescia Romena, în Italia, formaţie la care i-a luat pe Sabău, Hagi, Răducioiu şi Mateuţ. 

În schimb, al doilea posibil răspuns se leagă de o reputaţie întunecată pe care Rednic şi-a creat-o de-a lungul anilor. Mai precis, despre el se spune că, atunci când face un transfer, caută neapărat să-şi umple şi buzunarele prin comisioanele pe care le-ar „ciupi“. Această idee a fost întărită de achiziţiile dubioase pe care le-a făcut. Spre exemplu, la Khazar Lankaran, în Azerbaidjan, a luat cu el opt jucători români slabi şi a ratat şi titlul, cucerind doar cupa.

750

de mii de euro a plătit Standard pentru Ţucudean. Dinamo va încasa şi 20 la sută dintr-un viitor transfer.

15

mii de euro e salariul lunar al lui Ţucudean la Standard.

Ce jucători români a transferat Rednic la echipele pe care le-a antrenat afară

*Al-Nassr (Arabia Saudită): Neaga

*Khazar Lankaran (Azerbaidjan): Muşat, Scarlatache, Frăsinescu, A. Mureşan, Doman, S. Stancu, Piţ, Chiacu

Ce spun belgienii?

„Adevărul“ a stat de vorbă cu Stephane Vande Velde, un jurnalist de la „Foot Magazine“, pentru a afla ce cred belgienii despre mutările făcute de Rednic.

„Într-adevăr, dacă te uiţi pe lotul lui Standard, sunt şapte atacanţi în lot şi te miri de ce a mai fost luat şi Ţucudean. În realitate însă, Rednic se bazează pe doar trei vârfuri: Batshuayi, Ezekiel şi Ghoochannejhad. Primii doi jucători au acelaşi profil: sunt mici şi rapizi. Dar Ezekiel e accidentat acum. Iranianul Ghoochannejhad a fost luat înaintea venirii lui Rednic şi nu e pe placul lui. În aceste condiţii, era nevoie de un atacant masiv şi puternic, iar acesta va fi Ţucudean“, ne-a spus belgianul. 

Jurnalistul a găsit o explicaţie şi pentru transferul lui Adrian Cristea: „El se bate cu uruguayanul Nacho Gonzalez, care e mereu accidentat. Anul trecut, a bifat doar opt meciuri. Deci, Standard avea nevoie de un play-maker precum Cristea“.

Vande Velde crede că până şi Zie Diabate îşi va găsi locul în echipa lui Rednic. „Într-adevăr, acum, postul de fundaş stânga e ocupat de căpitanul Van Damme, dar el e singurul apărător de picior stâng din lot şi, în plus, e posibil să şi plece. Apoi, Rednic a spus că Zie Diabate poate fi folosit şi ca fundaş central“, a încheiat jurnalistul de la „Foot Magazine“.

Niciun antrenor al lui Standard n-a făcut presiuni asupra conducerii precum Rednic pentru achiziţii. De obicei, la Standard, conducerea alegea jucătorii, nu antrenorul. Stephane Vande Velde jurnalist „Foot Magazine“   
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite