Cazul Pogba: cine a făcut greşeala de 100 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manchester United a plătit o sumă record pentru Paul Pogba, un jucător pe care l-a crescut patru ani în curtea sa şi l-a lăsat să plece aproape gratis.

În schimbul a 105 milioane de euro, Paul Pogba s-a întors acasă după o „detaşare” de patru ani la Juventus Torino.
“Se spune că mama are mereu dreptate şi aşa e. Mama mea mi-a spus că o să mă întorc la United şi aşa a fost. Pentru mine e o mare provocare să mă întorc în locul unde am crescut, m-am format ca jucător. Cred că am lăsat ceva neîncheiat aici şi acum am venit să îmi termin treaba. Mă simt de parcă am fost în vacanţă patru ani, mă simt grozav să mă întorc şi să văd aceeaşi oameni”, a spus Pogba la revenirea la Manchester.
Pentru francezul de 23 de ani diavolii roşii i-au plătit 105 milioane de euro lui Juventus Torino, plus o sumă exorbitantă, de 20 de milioane de euro, către agentul Mino Raiola, care i-a mai adus pe Old Trafford în această vară pe Zlatan Ibrahimovici şi pe Henrikh Mikhtaryian. Transferul lui Paul Pogba devine cel mai scump din istoria fotbalului, depăşind sumele achitate de Real Madrid pentru Bale şi Ronaldo.

Sir Alex n-a vrut să garanteze
Cum se face totuşi că un jucător atât de bun a fost lăsat să plece pe o sumă de nimic de Manchester United în urmă cu patru ani? Povestea dintre Pogba şi echipa engleză începe în 2009, când fotbalistul de doar 16 ani a fost adus de la gruparea franceză Le Havre. Folosit o perioadă la gruparea Under 18, apoi la trupa a doua a clubului, Pogba a primit şansa debutului la echipa mare în sezonul 2011-2012, fiind folosit de câteva ori în Premier League.

În vara lui 2012, Sir Alex Ferguson intenţiona să-l păstreze pe Pogba în lotul primei echipe. Agentul jucătorului, care se înţelegea cu managerul scoţian ca uleiul şi apa, i-a cerut lui Sir Alex un loc de titular pentru Paul în prima echipă şi un salariu pe măsură. Cum Pogba avea doar 19 ani, iar Paul Scholes avea de gând să continue să joace, după ce cochetase o perioadă cu ideea retragerii, Ferguson n-a putut să garanteze pentru o poziţie în primul unsprezece. Raiola şi-a luat jucătorul de mână şi l-a dus la Juventus, cu care era în legătură de mai mult timp, iar torinezii n-au avut de pătit decât o grilă de formare, cifrată undeva la 1,5 milioane de lire sterline, până în două milioane de euro. Juventus a câştigat mai bine de 100 de milioane de euro şi a avut vreme de patru ani un mijlocaş care a crescut an de an până a devenit “decarul” Bătrânei Doamne şi un fotbalist-bijuterie.
Iar United, după patru ani, recunoaşte greşeala de a fi lăsat să zboare o pasăre rară, un mijlocaş box-to-box, agresiv, care face ambele faze şi care apare şi la finalizare. "Paul este unul dintre cei mai buni jucători din lume şi va fi unul dintre fotbaliştii-cheie pentru echipa pe care vreau să o construiesc aici. Este rapid, puternic, marchează goluri şi citeşte jocul mai bine decât mulţi jucători mai în vârstă decât el. La 23 de ani are şansa de a fi un om de bază aici mulţi ani de-acum încolo. E tânăr şi va continua să facă progrese. Are şansa de a fi inima acestui club în următorul deceniu”, a spus şi Mourinho.

Cele mai scumpe transferuri
Jucător De la La Suma
Paul Pogba Juventus Man. United 105
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 100
Cristiano Ronaldo Man. United Real Madrid 94
Gonzalo Higuain Napoli Juventus 90
Neymar Santos Barcelona 86
Sume exprimate în milioane de euro

Pogba s-a întors la Manchester

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite