Valeriu Gheorghiţă: „Mi-aş dori să depăşim 50% rată de vaccinare până la finalul anului”. De ce ezită cei peste 80 de ani să se vaccineze?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coordonatorul CNCAV a mai spus că este puţin probabil ca rata de vaccinare atât de scăzută să se datoreze accesibilităţii la vaccin Foto Inquam Photos/George Călin
Coordonatorul CNCAV a mai spus că este puţin probabil ca rata de vaccinare atât de scăzută să se datoreze accesibilităţii la vaccin Foto Inquam Photos/George Călin

Coordonatorul campaniei de vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni că este foarte greu de spus când rata de vaccinare va ajunge în România la 70%, şi că până la finalul anului şi-ar dori să depăşim 50%. Totodată, a afirmat că deoarece grupa de vârstă +80 de ani este mai reticentă la vaccinare, tinerii, cultele religioase, asistenţii comunitari şi medicii de familie ar trebui să fie cei care ar trebui să îi convingă.

"Eu mi-aş dori să depăşim 50%, dar cel mai important este să avem o rată crescută de vaccinare în rândul populaţiei vulnerabile - persoanele de peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice sau cei din centre sociale şi din centrele de dializă. Focusul cel mai important este pe populaţia vulnerabilă. Pentru grupa de vârstă 50 până la 70 de ani, rata de vaccinare este de peste 50%. Nu stăm bine deloc la vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani, unde rata de vaccinare este de 25%, deci mult redusă. O persoană din 4 este vaccinată la această grupă de vârstă", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei dezbateri organizate de HotNews.ro.

Coordonatorul CNCAV a mai spus că este puţin probabil ca rata de vaccinare atât de scăzută să se datoreze accesibilităţii la vaccin.

"Sunt multiple motive. Este puţin probabil să vorbim despre accesibilitate, pentru că noi ştim că asigurăm vaccinarea la domiciliu cu echipe mobile, sunt aproape 40.000 de persoane în România care au fost vaccinate la domiciliu de către echipe mobile. În centrele rezidenţiale, în centrele sociale rata de vaccinare este de peste 75%”, a menţionat medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că persoanele în vârstă sunt mai reticente la vaccinare, iar tinerii, cultele religioase, asistenţii comunitari şi medicii de familie ar trebui să fie cei care ar trebui să îi convingă să se vaccineze.

„Cred că vorbim de fapt, la această grupă de vârstă (+80 de ani), de câteva lucruri care ţin de o ezitare mult mai mare, de o reticenţă mult mai crescută. Există această mentalitate, în România, că după o anumită vârstă nu trebuie să mai faci foarte multe pentru sănătatea proprie, ci cât mi-e dat să trăiesc, trăiesc şi dacă mă îmbolnăvesc, oi vedea eu ce fac. 

Există această o atitudine fatalistă şi din acest motiv apelul meu a fost tot timpul către tineri, către aparţinători, să încerce să transmită mesajele noastre către cei din familie. 

De asemenea, aici un rol important îl au cultele religioase pentru că marea parte a acestor persoane sunt cei practicanţi, cei care, în general, merg la biserică şi sunt mai apropiaţi de zona spirituală. Aici ar fi un rol foarte important al cultelor religioase, al asistenţilor comunitari al medicilor de familie. Capacitate de vaccinare avem, doze de vaccin avem”, a afirmat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite