Topul judeţelor cu cea mai mare rată de acoperire vaccinală. În Suceava s-au vaccinat cei mai puţini oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că infecţia cauzată de noul coronavirus va căpăta un caracter sezonier. FOTO Arhivă
Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că infecţia cauzată de noul coronavirus va căpăta un caracter sezonier. FOTO Arhivă

Bucureştiul a trecut de 43% din populaţia eligibilă vaccinată, a anunţat marţi medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. La polul opus, judeţele Giurgiu, Botoşani şi Suceava ocupă ultimele 3 locuri în ţară în privinţa ratei de acoperire vaccinală.

Cea mai mare rată de acoperire vaccinală este înregistrată în municipiul Bucureşti cu 43,48% din populaţia eligibilă - persoane cu vârsta peste 16 ani, urmat de Cluj (39,95%) , Sibiu (33,65%), Braşov (31,97%), Constanţa (30,7%), Timiş (30,5%).

Cea mai scăzută rată de acoperire vaccinală s-a înregistrat în Covasna (17,3%), Bacău (16,5%), Giurgiu (15,8%), Botoşani (15,8%) şi Suceava (15%).

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că infecţia cauzată de noul coronavirus va căpăta un caracter sezonier, la fel la infecţiile cauzate de alte coronavirusuri, el subliniind încă o dată importanţa vaccinării. "Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa”, susţine medicul.

"Odată cu apariţia unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecţie semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare, pe de o parte pentru a creşte numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală şi pe de altă parte pentru a creşte protecţia faţă de aceste noi tulpini virale mutante. Este important să înţelegem că pandemia nu s-a terminat şi avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Altfel, în perioada lunilor următoare este foarte probabil - pentru că şi această boală, COVID-19 va căpăta în viitor un caracter sezonier ca orice altă viroză respiratorie dată de infecţia cu coronavirusurile comunitare – deci se aşteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creştere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât numărul celor receptivi încă la această infecţie va fi mare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

În acest context, medicul a subliniat importanţa imunizării şi protejării celor vulnerabili care vor fi, pe viitor, persoanele cele mai afectate de infecţia cu acest virus. 

"Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de faţă COVID-19, este trist că constaţi că sunt în continuare oameni care, din păcate, îşi pot pierde viaţa din cauza acestei boli, în condiţiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care şi-a dovedit eficienţa. Sunt peste 1,5 miliarde de doze administrate la nivel global, datele sunt cât se pate de solide şi nu mai avem motive să propagăm tot felul de idei legate de siguranţa şi de eficienţa acestor vaccinuri”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite