STUDIU Echilibrul între viaţa profesională şi cea personală îi costă scump pe angajaţii tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O treime din angajaţii europeni declară că gestionează cu greu raportul între viaţa profesională şi cea privată, în condiţiile în care salariile au stagnat iar cheltuielile au crescut. Aşa arată un studiu recent, derulat în rândul a 10.000 de angajaţi cu normă întreagă din mai multe state din lume.

Analiza EY a urmărit în special generaţia Y, care are din ce în ce mai multe responsabilităţi, în contextul în care poziţiile manageriale au fost transferate către generaţiile tot mai tinere, simultan cu transformarea lor nîn părinţi.

Potrivit studiului, aproximativ jumătate din manageri lucrează peste 40 de ore pe săptămână, în timp ce patru din zece au declarat că numărul de ore suplimentare a crescut în ultimii cinci ani, iar jumătate din respondenţii care fac parte din generaţia Y şi din generaţia X au menţionat drept cauză creşterea responsabilităţilor la locul de muncă.

„Suntem în era lui „vreau” şi tot ceea ce ne înconjoară face să pară că răspunsul la „vreau” nu are cum sa fie altul decât pozitiv. Suntem bombardaţi cu posibilităţi atât în sfera profesională, cât şi în cea privată, iar opţiunile de carieră acum sunt nu doar mai prezente şi mai variate, ci şi mai puternic promovate pe multele canale de informare actuale”, a explicat Andreea Mihnea, director HR la EY Romania.

Conform acesteia, angajaţii care decid să renunţe la locul de muncă o fac din mai multe motive. În primul rând, aceştia menţionează creşterea salarială minimală, urmată de lipsa oportunităţilor de promovare, dar şi de numărul de ore suplimentare în exces.

Căsătoriile, afectate de responsabilităţile tot mai mari de la locul de muncă

Legat de ceea ce îşi doresc angajaţii la locul de muncă, respondenţii au precizat că foarte important este programul de lucru flexibil, dar şi relaţia cu colegii de serviciu, care să fie una bazată pe respect reciproc. Raportul EY mai arată că în ultimii cinci ani, condiţiile economice au jucat un rol semnificativ în peisajul provocărilor cu care se confruntă angajaţii cu normă întragă, afectând viaţa lor privată în diverse moduri.

Astfel, peste 20% din angajaţi îşi încurajează partenerul de viaţă să se întoarcă la locul de muncă, în timp ce 25% dintre respondenţi au încurajat partenerul să nu demisioneze şi să nu-şi reducă numărul de ore lucrate pentru un raport mai echilibrat între viaţa profesională şi cea personală. Căsniciile au fost şi ele afectate de responsabilităţile tot mai multe ale generaţiei tinere, în timp ce unul din cinci angajaţi au declarat că au fost puşi în situaţia de a amâna urmarea unor programe educaţionale.

„Conţinutul studiului este extrem de relevant pentru toţi liderii care îşi doresc să lucreze cu oameni mulţumiţi şi productivi. Până acum, majoritatea studiilor legate de acest element cheie al organizaţiilor de astăzi – mediul multi-generaţional – au acoperit în special ţări mari sau foarte relevante la nivel global. Ne propunem să aflăm cum se reflectă exact aceste percepţii în spaţiul românesc şi vom lansa un studiu similar strict pentru piaţa muncii din România, care va releva aspectele concrete pe care trebuie să le adresăm aici de acum înainte”, a conchis Andreea Mihnea, director HR, EY România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite