STUDIU Ardelenii, percepuţi ca fiind cei mai curajoşi români. Halep, Hagi şi Nadia, modele de curaj pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ardelenii sunt percepuţi ca fiind cei mai curajoşi români în timp ce jumătate din români se consideră curajoşi. Acestea sunt două dintre concluziile celui mai recent studiu susţinut de Fundaţia Friends for Friends. De asemenea, cercetarea arată că pentru şase din zece respondenţi, curajul este una dintre cele mai importante valori personale.

Concret, studiul evidenţiază că patru din zece respondenţi sunt de părere că românii sunt curajoşi în mare sau în foarte mare măsură, coniderându-i pe ardelei ca fiind cei mai neînfricaţi. Mai precis, 26,59% din respondenţi au susţinut o astfel de afirmaţie, în timp ce un procent mai mic, de 17,21% e de părere că moldovenii sunt cei mai curajoşi români. Muntenii vin abia pe locul trei în clasamentul neînfricaţilor. 

La polul opus, dobrogeniii, bănăţenii şi cei din Crişana sunt consideraţi ca având cele mai puţine fapte de vitejie la activ, subliniază cercetarea. Potrivit studiului, jumătate din români cred că cei apropiaţi, respectiv familia şi prietenii, sunt curajoşi. 

Dar, cu toate că majoritatea românilor e de părere că una dintre cele mai importante valori personale este curajul, doar 19% din participanţii la studiu îşi amintesc să fi săvârşit o faptă de curaj în ultima săptămână. De altfel, cercetarea arată că românii asociază curajul mai mult cu o stare de spirit decât cu o dimensiune pragmatică. 

În opinia specialiştilor, explicaţia pentru o astfel de situaţie e următoarea: românii asociază curajul cu onestitatea, cu puterea de a spune lucrurilor pe nume şi cu capacitatea de a ieşi din zona de confort. „Încrederea în propria persoană, liniştea sufletească şi contribuţia la dezvoltarea personală sunt printre cele mai des amintite motivaţii ale românilor pentru a fi curajoşi, familia şi atingerea unor obiective reprezentând principalele aspecte care le dau putere în depăşirea temerilor”, se arată în documentul citat.

Halep şi Hagi, consideraţi curajoşi de către români 

Potrivit acestuia, familia reprezintă pentru mai mult de 40% dintre români cel mai important sprijin, doar 5% dintre aceştia apelând în momentele dificile la un specialist (coach, psiholog), la cărţi sau platforme de specialitate, şi 33% reuşind să se mobilizeze singuri.

„Surprinzător sau nu, românii nu par să se bată cu pumnul în piept în ceea ce priveşte propriul curaj: unul din trei recunoaşte că nu este curajos, nici el, nici apropiaţii lui, iar cu toţii consideră că aproape jumătate din români nu sunt nici ei prea curajoşi. Căci, se pare, curajul nu este pentru români ceva de fală: doar 9% îl asociază cu recunoaşterea socială şi 13% cu adrenalina sporturilor extreme. În schimb, să spui ce gândeşti, să-ţi aperi drepturile cu orice preţ, ba chiar – atenţie! – să lupţi pentru îmbunătăţirea unui sistem, asta da, pentru asta îţi trebuie curaj! Curajul de a fi tu însuţi, de a fi un om dintr-o bucată, cum se spune. În ultimă instanţă, curajul de a te lupta cu viaţa, când şi cât e nevoie. Curaj cotidian, nici festiv, nici combatant. Nimic extraordinar, deci. Mai degrabă ceva temeinic”, arată Vintilă Mihăilescu, antropolog. 

În ceea ce priveşte modelele de curaj, românii care au participat la studiu i-au menţionat în top zece personalităţi pe Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Simona Halep sau Regele Mihai. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite