Sorina Pintea: Vineri se reiau internările la Maternitatea Giuleşti. Parlamentar USR: „Se ştia că maternitatea e o bombă cu ceas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătărţii, Sorina Pintea a declarat marţi că vineri se vor relua internările de maternitatea Giuleşti, după ce rezultatele preliminare nu au mai reliefat nicio problemă.

„Se reiau, de vineri, internările la maternitatea Giuleşti. Avem rezultatele preliminare care spun că probele sunt în regulă. Dar aşteptăm rezultatele finale, au fost date amenzi”, a declarat ministrul Sorina Pintea la conferinţa de bilanţ a Ministerului Sănătăţii. „A fost amendată maternitatea cu 10.000 de lei, a fost amendat, între alţii, directorul medical, medicul şef de laborator, medicul epidemiolog”, a mai adăugat ministrul Sorina Pintea. 

Întrebată dacă amenda de 10.000 de lei acordată Spitalului Panait Sârbu va afecta pacienţii, ministrul a spus că „acest lucru nu ar trebui să se întoarcă împotriva pacienţilor”. „În mod normal nu ar trebui să afecteze pacienţii. Conducerea spitalului poate decide să recupereze această sumă de la personalul care consideră că se face responsabil pentru această situaţie”, a specificat ministrul.

Acuzaţiile aduse de parlamentarul USR Tudor Pop

Pintea a declarat şi că cuantumul amenzilor este destul de scăzut, fiind stabilit din anul 2011, şi că ar fi necesară o actualizare a  acestora. „5.000 de lei va fi cea mai mică amendă, cea mai mare amendă urmează să fie stabilită. Am constatat că nu merge cu vorba bună, dar când arzi pe cineva la buzunar se simte”, a declarat şefa de la Sănătate. 

Deputatul USR Tudor Pop, membru în Comisia de Sănătate, a dezvăluit marţi un raport întocmit în primăvară acestui an de inspectorii direcţiilor sanitare de stat din teritoriu, în care erau, încă de atunci, semnalate nereguli la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit parlamentarului, acest raport a ajuns în luna mai atât pe masă ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, cât şi la conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în subordinea căreia se află Maternitatea Giuleşti.

18 controale de amploare în spitale

Ministrul a precizat şi care este numărul de controale efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în 2018. „De asemenea, sunt 18 controale care au fost derulate de Corpul de Control, patru dintre acestea fiind încă in desfăşurare. În urma controalelor s-a constatat că sunt probleme majore la raportarea de servicii medicale, foile medicale nu sunt întocmite corect. Aceste deficienţe au fost constatate inclusiv la Spitalul Floreasca, la Spitalul Universitar şi la Spitalul Bagdasar Arseni. Sunt controale facute in comun cu CNAS, care a aplicat corecţii la contractele încheiate cu unităţile sanitare respective”, a completat Pintea.

În ceea ce priveşte Spitalul Universitar, în urma controlului efectuat de Ministerul Sănătăţii, dosarul a fost înaintat la Parchet. „Acolo din punct de vedere igienico-sanitar, lucrurile încep să intre în normal. Avem suspiciuni însă legate de modul de efectuare al achiziţiilor, ar putea fi vorba de aparatură cumpărată la suprapreţ în perioada 2013-2018 şi nu ţine de competenţa noastră să investigăm ce s-a întâmplat acolo. Mai avem suspiciuni legate de banii alocaţi lucrărilor de reparaţii capitale, dar tot procuratura va investiga aceste lucruri. Se vor acorda, pentru 2019, voucherele de vacanţă pentru angajaţi şi am cerut managerului să dea factură către CNAS pentru serviciile prestate în afara contractului, respectiv de 11 milioane de lei”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Încă trei paturi de mari arşi în 2019

Nici Spitalul Judeţean Craiova nu a scăpat fără o amendă usturătoare. Acolo, în secţia de anestezie terapie intensivă au fost depistate mari probleme, a menţionat Sorina Pintea. „Nu se respectă normele de curăţenie, nu există rezerve pentru pacienţii cu boli cu potenţial endemic, am aplicat amenzi de 43.500 de lei mai multor persoane şi echipa va merge din nou în control”, a arătat şefa de la Sănătate. 

Referitor la paturile pentru mari arşi, ministrul Sănătăţii a menţionat că în 2019 vor exista trei paturi de mari arşi în plus, pe lângă cele 11 existente deja. Unul va fi la Timişoara, în noul centru de arşi de acolo şi două la Bucureşti, unul în plus la Spitalul Floreasca şi un altul la Spitalul de Arşi. „Se lucrează şi la ghidul de transfer al marelui ars”, a precizat Sorina Pintea. 

Mai mulţi bani pentru medicamente compensate 

Ministrul a menţionat că Executivul urmează să modifice suma pentru medicamentele compensate, care va creşte. „Săptamâna viitoare se va da o hotarare de guvern prin care modifică suma pentru medicamentele compensate. Şi va scadea taxa de clawback platită de producatorii de medicamente”, a specificat Pintea, adăugând că Agenţia Naţională a Medicamentului se mişcă după ce au fost făcute restructurări. De asemenea, un medicament pentru pacienţii diabetici a fost adus după şapte ani în România - glucagen. 

În ceea ce priveşte tratamentele în străinătate, 238 de astfel de dosare au fost depuse, 12 fiind respinse. Două dosare sunt în aşteptare pe motiv că documentaţia nu este completă. 

Ministrul Sănătăţii a mai spus, legat de problemele din domeniul transplantului, că un control făcut în vară la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a evidenţiat o serie de nereguli: datele pacienţilor nu sunt suficient de securizate, nu există o evidenţă clară a numărului de pacienţi care au nevoie de organe, nu există o colaborare între centre, unele dintre spitalele acreditate pentru prelevare au protocoale de numai o pagină.

„Din 2019, toate spitalele judeţene în care există secţie de anestezie-terapie intensivă vor trebui să facă prelevare de organe, va intra în fişa postului”, a mai spus Sorina Pintea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite