Salvaţi Copiii: În România, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru copiii născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru copiii născuţi prematur, atrage atenţia Organizaţia „Salvaţi Copiii“ România, care din 2012 dotează maternităţi cu ehipamente.

În fiecare dimineaţă, doctorul Adrian Crăciun face calcule pe colţurile unei foi vechi de analize. Astăzi are 10 copii născuţi prematur în Secţia de terapie Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino şi de la Giurgiu l-au rugat să preia încă doi gemeni. Le-a spus că nu are loc, sigur că le-a spus, dar alternativa ar fi fost să înţeleagă că acei copii vor muri. Aşa că i-a primit.

Acum, în secţia cu nouă locuri trebuie să aibă grijă de 12 copii născuţi înainte de termen, ficera cu patologia lui, dar toţi, absolut toţi cu un curaj colosal de a recupera decalajul şi de a ajunge să respire singuri. Dacă doctorul Crăciun ar putea să spună de unde răbdarea asta de a lua de la capăt şi de iarăşi de la capăt în fiecare zi, mutând prematurii, eliberând câte un loc, înghesuind un pătuţ, convingând personalul medical să mai stea încă o dată peste tură, nu ar sta prea mult pe gânduri: de la uluitoarea forţă cu care un prematur îşi deschide ochii, ca şi cum ar vrea tot el să le dea curaj celor din jur: părinţilor, medicilor, micuţilor colegi de secţie.

Pentru Salvaţi Copiii, dotarea maternităţilor este o prioritate, fiecare dintre noi poate ajuta prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit. Formularele 230 şi 200 precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei se pot descărca de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Şeful de secţie de neonatologie de la Maternitatea Cantacuzino, dr. Adrian Crăciun, ne dă şi dimensiunea unei radiografii acute de sistem: ”Deşi scriptic Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea Cantacuzino, de pildă, cuprinde doar 9 locuri, frecvent au fost internaţi 12,13, chiar şi 14 nou-născuţi, ceea ce, la personalul insuficient normat,scade calitatea actului medical şi creşte riscul de infecţii nosocomiale, din cauza supraaglomerării”.

Chiar şi aşa, la Bucureşti e bine. Aici sunt nouă dintre cele 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi din întreaga ţară.  Sunt însă maternităţi unde un copil născut la 750 de grame, de pildă, nu are nicio şansă. Şansa lui la viaţă e că maternitatea dotată din apropiere să aibă un loc şi pentru el.

În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe.

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Salvaţi Copiii România a dotat prima maternitatea în februarie 2012 şi de atunci am ajuns în 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, la unele dintre acestea de câteva ori deja. În total am achiziţionat şi donat  393 de echipamente performante necesare supravieţuirii bebeluşilor născuţi prematur: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare de suport respirator, lămpi de fototerapie şi multe altele, în valoare de peste 3.120.000 euro. Din datele pe care le avem, peste 34.000 de nou-născuţi au venit pe lume şi au fost îngrijiţi în condiţii mai bune, datorită aparaturii donate de noi în ultimii ani.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite