Rujeola continuă să facă victime: un copil de cinci luni din Neamţ ridică numărul deceselor la 34

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rujeola continuă să facă victime, după ce medicii au raportat al 34-lea deces înregistrat de la începutul epidemiei: un sugar de cinci luni din Neamţ.

Anunţul a fost făcut de medicul Adriana Pistol, şefa Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit acesteia, numărul cazurilor de rujeolă raportate până vineri este de 9.100. „O mare parte dintre părinţii sceptici care până acum refuzaseră vaccinarea au înţeles gravitatea epidemiei şi pericolul la care îşi expun copiii nevaccinând şi au venit la cabinete pentru a solicita recuperarea dozelor pierdute”, explica medicul de familie Sandra Alexiu. 

Dacă până de curând se vehicula ideea că micuţii neimunizaţi nu vor fi acceptaţi în învăţământul de masă, modificări aduse proiectului legii vaccinării arată că vor avea acces în colectivităţi inclusiv copiii nevaccinaţi. În schimb, părinţii pot ajunge în faţa instanţei sau chiar să plătească amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei dacă refuză să-şi vaccineze copiii fără un motiv medical. 

„Concret, ultima versiune a legii vaccinării chiar asta prevede: informarea în etape a părinţilor de către medici şi alte autorităţi, pentru ca persoanele care ezită sau care se opun imunizării să fie determinaţi, prin argumente ştiinţifice, să îşi vaccineze copiii. „Nu putem să încălcăm un drept printr-o măsură fără să luăm în considerare nuanţele. Este dreptul unui părinte să se informeze cu privire la procentul de vaccinare al copiilor dintr-o clasă şi să îl înscrie într-o altă şcoală. Acest procent chiar influenţează decizia părinţilor”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. 

Ce presupune intrarea copiilor în colectivitate

Potrivit proiectului legii vaccinării, intrarea în colectivitate presupune trei tipuri de adeverinţe pentru tot atâtea situaţii distincte: o adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că respectivul copil este vaccinat conform vârstei; să prezinte o adeverinţă care să ateste că are contraindicaţie la vaccinare emisă de către comisia judeţenă şi în acest context trebuie protejat de ceilalţi copii din jur, şi a treia variantă, să se prezinte la comisia judeţeană de unde să primească un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal să termine imunizarea în termen de un an.

Situaţia este complet diferită în Italia, a doua ţară europeană lovită de epidemia de rujeolă, după România. Oficialii italieni au decis să condiţioneze intrarea în şcoli şi grădiniţe de imunizare. Concret, decretatul dat de statul italian prevede că micuţii între zero şi şase ani pot fi înscrişi în colectivitate doar dacă părinţii prezintă carnetul de vaccinări şi certificatele medicale cerute de instituţie. 

Totodată, decretul prevede şi sancţiuni financiare pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii. Mai exact, oficialii italieni afirmă că dacă în prezent, sancţiunile sunt de câteva sute de euro pentru fiecare vaccin nefăcut, sumele din decret vor fi de 10 sau chiar 30 de ori mai mari, în funcţie de importanţa vaccinului. 

Cum e în străinătate

Dacă dezbaterile privind Legea vaccinării nu sunt foarte avansate în România, alte state europene care s-au confruntat cu epidemii au decis rapid să instituie reguli dure. În Franţa, pe 20 martie 2015 s-a stabilit că obligaţia de a vaccina copiii nu încalcă Legea Fundamentală. Astfel, părinţii francezi sunt obligaţi să meargă la vaccinurile obligatorii cu copiii, în caz contrar fiind amendaţi sau chiar pasibili de închisoare de până la doi ani. 

Şi în Australia, începând cu 2016, părinţii care se opun vaccinării nu mai beneficiază de ajutoare de la stat, ajutoare care valoarează 11.000 de dolari pe an. În schimb, în Spania vaccinările nu sunt obligatorii, părinţii fiind cei care îşi dau consimţământul pentru realizarea acestora. Însă, pentru integrarea în comunităţile de copii, este obligatorie vaccinarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite