Ro-Alert va anunţa şi vijeliile puternice. Măsuri suplimentare după ce furtunile de săptămâna asta nu au fost semnalate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: youtube.com
FOTO: youtube.com

Ro-Alert, sistemul de avertizare a populaţiei, va da alerte şi în caz de vijelii sau alte fenomene meteo care se pot transforma în Cod roşu, anunţă autorităţile. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis ieri că vor exista noi proceduri în acest sens, stabilite împreună cu experţii de la Autoritatea Naţională de Meteorologie şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Concret, s-a stabilit crearea unui hotline direct, între centrul Naţional de Prognoză Meteorologică, DSU şi centrul operativ de la Pompieri. „Linia directă va fi creată şi implementată în cursul zilei de mâine iar până luni, în baza grupului de lucru deja creat, vor fi definite fenomenele de vreme severă imediată şi a pragurilor de alertare care vor face obiectul implementării în cadrul Ro-Alert”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu. Astfel, oamenii vor fi înştiinţaţi privind fenomene precum vijelii puternice, ploi torenţiale care generează inundaţii şi viituri, ploaie îngheţată şi viscol, a mai adăugat aceasta.

Apoi, va fi armonizată legislaţia în vigoare privind transmiterea mesajelor de fenomene meteo severe, deoarece „sistemul Ro-Alert nu include şi procedurile operaţionale în baza cărora se emit avertizările pentru fenomene extreme”, a mai spus Mateescu. La rândul lui, Arafat a transmis că măsurile care se vor lua momentan sunt în baza unor protocoale, urmând ca legislaţia să fie modificată în următoarele luni. 

Pe de altă parte, autorităţile cer martorilor la fenomene meteo severe să apeleze 112.  Arafat a precizat astfel că populaţia ar trebui să înţeleagă că „nu e de joacă şi că dacă cineva sună la 112, se va da o alertă în zona respectivă, valabilă pe o distanţă de cinci km”.

În acelaşi timp, specialiştii atrag atenţia că fenomenele meteo extreme vor continua să existe în România şi vor fi din ce în ce mai multe. „Dacă vedem statistica ANM în 2011, avem 1744 de atenţionări iar în 2018, 5765. Iată, o evoluţie rapidă a creşterii frecvenţei fenomenelor severe, care se datorează fenomenului încălzirii globale”, a conchis Mateescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite