REPORTAJ Marţea, la cafea cu un poliţist. Pe bune!
0Poliţiştii nu vor mai fi prezenţi doar în secţiile de poliţie sau în intersecţiile aglomerate, ci şi în cafenele. Mai exact, în fiecare marţi dimineaţă, cetăţenii din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor putea să stea de vorbă cu un poliţist la o băutură caldă.
Într-o cafenea din zona Piaţa Romană a Capitalei, unde te-ai aştepta să vezi doar hipsteri sau corporatişti, stă la masă un poliţist (îl depistăm datorită uniformei). Îl cheamă Claudiu Costea, are 27 de ani, şi este inspector la Brigada Rutieră. Are în faţă un cappucino şi discută cu un bărbat pe la vreo 40 de ani despre problemele traficului din Bucureşti. Acesta îl întreabă dacă un cetăţean poate să scape de amendă cu condiţia să-l roage politicos pe poliţist să-l ierte.
„Un poliţist trebuie să respecte în primul rând legea. Degeaba îl rogi frumos să te ierte. Dacă tu nu ai respectat regulile de circulaţie, vei primi amenda oricum. Nu neg, însă, că sunt cazuri în care poliţistul mai trece cu vederea, dar se întâmplă foarte rar. Depinde de situaţie şi de oamenii de la faţa locului“, îi răspunde tânărul inspector.
Asta face de aproximativ o oră. Răspunde politicos la întrebări şi zâmbeşte. Jurnalişti sau doar oameni curioşi îi lansează tot felul de curiozităţi: de la traficul din Bucureşti, ce ar trebui să facă şoferii în perioada sărbătorilor pentru a evita aglomeraţia la cum este viaţa de poliţist la Brigada Rutieră. „Pentru mine este o provocare să vorbesc cu oamenii într-un astfel de context. Şi nu pot să zic că mă expun într-un mod inconfortabil. Cu unii vorbesc chiar la per «tu». Probabil că vor fi şi situaţii în care oamenii mă vor întreba chestiuni ce nu ţin de sfera mea de competenţă şi nu voi putea să ofer răspunsul dorit, dar îmi asum acest lucru“, afirmă tânărul poliţist.
Pentru mine este o provocare să vorbesc cu oamenii într-un astfel de context. (Costea Claudiu, inspector Brigada Rutieră)
Proiectul a fost iniţiat în SUA
Astfel de întâlniri vor avea loc de acum încolo în fiecare marţi, iar la ele vor participa poliţişti din diverse arii de activitate. Totul se petrece în cadrul proiectului „La o cafea cu un poliţist“. „A fost iniţiat în SUA, numai că acolo se face puţin diferit în sensul că poliţiştii se duc inopinat în mai multe cafenele pentru a vorbi cu cetăţenii. Programul se derulează şi în Franţa de la începutul lunii octombrie. În schimb, în Cluj-Napoca se desfăşoară mai bine de un an, iar acum ne bucurăm că îl putem implementa şi în Bucureşti. Astfel, în fiecare marţi, între orele 10.00-12.00, în cele două mari oraşe, la localul cu acelaşi nume „Narcoffee“, va avea loc o întâlnire informală a poliţiştilor cu cetăţenii“, a explicat Graţiela Văduva, comisar-şef la Poliţia Capitalei în cadrul Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Întrebată de ce este nevoie de întâlniri informale, Graţiela Văduva a răspuns „că şi poliţiştii sunt cetăţeni. Ne dorim să avem nişte discuţii relaxate, dar respectuoase, cu oamenii în slujba cărora activăm - ca de la cetăţean la cetăţean. Nu ca de la o autoritate la omul care trebuie să fie supus acesteia, după cum se întâmplă de cele mai multe ori. Este un proiect ce se desfăşoară în cadrul unei campanii numită „Împreună respectăm ordinea publică“, care are şi o pagină de Facebook. Practic, este o încercare de a dezvolta împreună cu cetăţenii un comportament civic“, a răspuns şefa Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Poliţia Română încearcă să arate o faţă mai prietenoasă
„Poliţia Română realizează că instituţia s-a îndepărtat extrem de mult de cetăţeni şi încearcă tot felul de mecanisme de comunicare şi PR prin care să se prezinte mai prietenoasă, mai aproape de cetăţeni. Acesta este şi motivul pentru care oferă tot mai multe indicaţii pentru cetăţeni prin social media, şi nu numai. Sfaturile sunt diverse: de la cum să se apere de hoţii de buzunare în mijloacele de transport în comun la cum să îşi securizeze locuinţele înainte de a pleca în vacanţă de sărbători“, opinează şi sociologul George Butunoiu cu privire la proiectul poliţiştilor.