Raed Arafat cere lămuriri la Raportul Corpului de Control privind tragedia Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a cerut, miercuri seară, clarificări la Raportul Corpului de Control al Guvernului privind tragedia din Colectiv. Totodată, Arafat a răspuns reproşurilor care i s-au adus în ceea ce priveşte intervenţia ambulanţelor private.

Conducerea DSU ar fi nemulţumită de anumite afirmaţii din raportul Guvernului, precum că ambulanţele sunt vechi, iar personalul puţin, ceea ce l-a făcut pe Raed Arafat să solicite un răspuns de la cabinetul premierului Dacian Cioloş, arată Mediafax.

„DSU cere clarificări pe ceea ce este în raport, este de acord cu unele observaţii, ceea ce este un semn bun, deja au început şi ei să implementeze nişte propuneri, însă la câteva observaţii obiectează, argumentează. Legat de ambulanţă, aici are întrebări, remarca din raportul Corpului de Control e generală, că dotarea nu e corespunzătoare (maşini vechi şi personal puţin). Cu asta nu este de acord, dar cred că aici e o neînţelegere şi o vom clarifica, şi întreabă la începutul răspunsului dacă în Raportul Corpului de Control face referire în general sau la intervenţia din Colectiv”, au declarat surse din Guvern pentru Mediafax.

În legătură cu reproşul supravieţuitorilor şi al familiilor victimelor privind refuzul lui Arafat pentru intervenţia ambulanţelor private, „acestea au fost la miezul nopţii, când deja pacienţii fuseseră transportaţi la spitale”, au explicat sursele din Guvern, deci nu se poate vorbi de un refuz.

„Au venit târziu, dar poate nu am fost suficient de clari, e o legendă care nu se confirmă din analiză, ambulanţele private nu le-a întors nimeni din drum, erau deja foarte multe utilaje şi au plecat, poliţiştii de acolo au notat cine a venit, dar nu mai era nevoie, nu mai erau pacienţi la acea oră sau erau deja foarte multe ambulanţe. Ambulanţele private au preluat un alt rol în seara aceea, şi anume preluarea celorlalte apeluri de intervenţie din oraş, deci au fost foarte implicate, dar din linia a doua”, au mai declarat sursele din Guvern.

De asemenea, în următoarele 10 zile, Guvernul va adopta un plan de acţiuni menit să corecteze la nivel legislativ şi instituţional aspectele semnalate în Raportul Corpului de Control.

„Vrem să ducem discuţia în zona profesională, din păcate în zona media s-a inflamat pro şi contra Arafat. Raportul Corpului de Control nu e pro sau contra Arafat, chiar dacă îl menţuinează indirect. Raportul a fost partea I, în etapa a doua urmează să primim informaţii şi după aceea va exista un plan de acţiuni pe care premierul îl va agrea şi va fi aprobat în Guvern în următoarele zile. Acesta e calendarul estimat. Focusul planului de acţiuni este pe proceduri, pe legislaţie, pe pregătirea dotării, să ne uităm unde pot fi finanţările, nu se referă la persoane, nu sunt analize pentru a schimba persoane, se fac analize pe partea instituţională”, au mai declarat pentru MEDIAFAX surse din Guvern.

Raed Arafat  a răspuns şi pe Facebook

„Referitor la răspunsul la raportul Corpului de Control al Guvernului, am dat ieri seară din partea DSU, un răspuns documentat, tehnic, la aspectele care am considerat că trebuiesc clarificate. Nu vreau să se înţeleagă prin faptul că răspund la unele aspecte că ar exista o problemă, între mine şi domnul Priministru cum încearcă unii să insinueze. Era normal să răspund şefului corpului de control în mod instituţional. Urmează să afişăm răspunsul integral, cu anexele, în mod public pentru a da celor interesaţi posibilitatea să înţeleagă punctul nostru de vedere în ce priveşte unele aspecte din raportul corpului de control. Acest demers este unul normal şi nu înseamnă că sunt în conflict cu cineva din punctul meu de vedere!”, a scris Arafat pe Facebook.

Raportul Corpului de Control

Corpul de control al premierului a prezentat marţi raportul privind tragedia din Colectiv, precizând că se impune reformarea radicală şi îmbunătăţirea sistemului de asistenţă de urgenţă în caz de accidente colective, în condiţiile în care au fost deficienţe în funcţionarea instituţiilor.

80% din ambulanţele ajunse la faţa locului, bune de casat

Raportul dat publicităţii de inspectorii guvernamentali scoate în evidenţă şi alte nereguli. Mai exact, aproape 80% din ambulanţele care au fost mobilizate la faţa locului erau foarte vechi şi numai bune de casat. Cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii afirmă că ele puteau fi folosite.

Documentul subliniază că la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică din Bucureşti au fost date contradictorii referitoare la numărul pacienţilor din fiecare spital. 

Totodată, inspectorilor guvernamentali li s-a părut suspect modul în care s-au făcut raportările infecţiilor nosocomiale. 

Şi Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca, nefolosită în timpul tragediei, le-a atras atenţia celor din Corpul de Control al premierului Cioloş, care mai arată că „mecanismul de protecţie civlă al Uniunii Europene nu a fost activat de către statul român, deşi acesta era aplicabil”. 

64 de persoane au murit în urma tragediei din clubul Colectiv şi alte aproape 200 au fost grav rănite, necesitând asistenţă medicală îndelungată. 

Pe aceeaşi temă:

Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu caută vinovăţii personale, ci modificări de procedură

Intervenţie haotică în tragedia din Colectiv - concluziile raportului Corpului de control al Guvernului

Imagini dramatice din Colectiv. Cum arăta clubul după incendiul din 2015

VIDEO Noi detalii privind tragedia din Colectiv: containerul de la ieşirea din club a funcţionat ca o cameră de gazare - concluziile raportului INSEMEX

CONCLUZII Incendiul din Colectiv a durat doar două minute şi jumătate, timp în care au murit 27 de persoane

Tragedia din Colectiv. Patronii clubului bucureştean, citaţi la Parchetul General

Tragedia din Colectiv. Bilanţul tragic a ajuns la 64 de morţi după ce încă un rănit a murit luni la Spitalul Floreasca

RAPORT ISU a trimis iniţial la Colectiv două echipaje medicale. La al doilea apel, s-a decis să se aştepte ca primele echipaje să ajungă la faţa locului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite