FOTO Protest al transportatorilor şi taximetriştilor faţă de platforma Uber. Manifestanţii au ajuns la o înţelegere cu Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii şi taximetriştii din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au declanşat, miercuri dimineaţă, un protest în faţa sediului Guvernului faţă de platforma Uber.

UPDATE 12.00 Protestul transportatorilor s-a încheiat, după ce aceştia au ajuns la un acord cu Guvernul

Protestul organizat de transportatori în Piaţa Victoriei - la care au luat parte aproximativ 800 de persoane, majoritatea taximetrişti - s-a încheiat, iar circulaţia a fost reluată în Piaţa Victoriei. Transportatorii au renunţat la protest după ce delegaţia acestora primită la Guvern a ajuns la un acord privind privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Delegaţia taximetriştilor a ajuns la un acord cu ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care ar urma să fie adoptată în maximum 30 de zile.

"Va fi promovat, în maxim de 30 de zile, proiectul OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, transmis în consultare prealabilă de către MInisterul Transporturilor (...) către Ministerul de Interne şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei. Proiectul a fost întocmit în urma discuţiilor cu reprezentanţii COTAR din 10 martie 2017. Se va menţine dialogul pentru rezolvarea celorlalte probleme cu care se confruntă transportatorii, inclusiv atribuirea traseelor Bucureşti-Ilfov. Sub rezerva deplină a acestor condiţii, reprezentanţii COTAR renunţă la acţiunile de protest din 26, 27 şi 28 aprilie", este textul acordului semnat de reprezentanţii COTAR cu ministrul Petrea.

UPDATE O parte a transportatorilor care protestau în Piaţa Victoriei faţă de pirateria din domeniul transportului de persoane au părăsit Piaţa Victoriei în jurul orei 11.20. Ei ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanţei de Urgenţă (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancţionează activitatea neautorizată de transport, potrivit unor membri ai delegaţiei transportatorilor care au fost primiţi la discuţii de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea.

”Protestul s-a cam terminat, delegaţia care a fost la Guvern a ajuns la un acord cu ministrul Petrea privind promovarea ordonanţei”, au declarat taximetriştii.

UPDATE 10.30 O delegaţie a transportatorilor care protestează miercuri în Piaţa Victoriei a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea. Aproximativ 600 de taxiuri, 90 de microbuze şi 800 de persoane s-au strâns în faţa sediului Guvernului la ora 10.00, la protestul transportatorilor împotriva Uber şi a pirateriei din domeniul transportului de persoane.

UPDATE 09.10 Aproximativ 400 de taxiuri, 90 de microbuze şi 500 de persoane s-au strâns în faţa sediului Guvernului la ora 9, la protestul transportatorilor faţă de Uber şi a pirateriei din domeniul transportului de persoane, potrivit evaluărilor Poliţiei Rutiere.

Transportatorii acuză că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003 s-a blocat pe traseul de avizare şi cer scoaterea în afara legii a tururor platformelor online care fac servicii de transport de persoane nedeclarat, nefiscalizat şi neautorizat conform legislaţiei în vigoare.

Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf - strada Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - bulevardul Mărăşti - bulevardul Ion Mihalache.

Protestul a fost autorizat de Primăria Capitalei şi se va desfăşura între orele 9.30 şi 21.00, potrivit News.ro.

”Pe 10 martie, domnul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, ne-a promis că va promova OUG pentru modificarea a două articole din Legea 38/2003, în aşa fel încât activitatea neautorizată de transport să fie sancţionată, iar aplicaţiile de tip UBER să fie obligate să se autorizeze, astfel încât să funcţioneze legal, dacă vor să-şi desfăşoare activitataea în România. Cât timp există o legislaţie clară, nu este posibil ca unii transportatori să se supună legilor şi alţii să funcţioneze sfidând aceeaşi legislaţie, fără a fi sancţionaţi”, au arătat reprezentanţii COTAR.

Transportatorii şi taximetriştii care fac parte din Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) vor protesta şi joi în faţa sediului Guvernului.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite