Prin ceaţa transparenţei la Ministerul Justiţiei sau cum se modifică pe şest noile coduri în materie penală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E vacanţă. Parlamentară, judecătorească, şcolară. Doar la Ministerul Justiţiei se lucrează intens. Şi nu banalităţi. Modificări la tinerele coduri în materie penală şi la legislaţia de mediu.

La capitolul transparenţă decizională Ministerul Justiţiei stă bine (comparativ cu alte instituţii care nici nu ştiu ce-i aia, să fim înţeleşi). Site-ul MJ are o secţiune specială în care sunt publicate proiectele de acte normative în vederea dezbaterii publice. Culmea, şi lucru rar întâlnit pe la alte case, mai mari sau mai mici, ministerul chiar ţine uneori cont de propunerile sau comentariile primite. Cu siguranţă cineva le citeşte, vă spun din experienţă.

Bun, cine nu ştie pe unde e secţiunea asta a transparenţei s-ar putea să se trezească oarecum în ceaţă. Se face aşa: în home page-ul Ministerului Justiţiei - just.ro – cauţi în stânga sus un buton pe care scrie – relevant, nu? MINISTERUL JUSTIŢIEI. Click! Se deschide o listă de itemi al căror sens dar şi legătură unii cu alţii e destul de vagă, pentru mine cel puţin: avem de pildă: „Lista persoanelor autorizate”  - să ce? Iar dedesubt „Situaţia plăţilor” – care plăţi şi ce legătură o fi între ele şi persoanele autorizate de mai sus? Mă rog, în lista asta e şi un buton pe care scrie Acte normative”. Trecând peste presupunerea, greşită, că aici ar trebui să fie acte în vigoare, ne ducem frumos cursorul aici şi găsim în cele din urmă link-ul căutat: Proiecte de acte normative aflate în dezbatere”. Hai că nu e greu deloc nu, oricine e interesat de proiectele legislative ale MJ le poate găsi instantaneu. Am ajuns.

Şi iete ce titlu clar are un proiect supus dezbaterii publice: Proiect de LEGE pentru transpunerea unor acte normative europene. Este absolut clar la ce se referă, nu?  Nici nu-ţi vine să dai click. De, sunt treburi de-astea cu lucruri simple şi în interesul cetăţenilor, doar sunt europene. Dar hai să vedem ce lapte şi miere ni se mai fac cadou! Nimicuri: DOAR nişte mici modificări la nişte legi: 286/2009, 135/2010 şamd., evident justificate cât se poate de elegant: trebuie să protejăm minorii şi mediul înconjurător.

Dar numerele alea de legi înseamnă ceva? Da, înseamnă că sub numele inofensiv al proiectului se intenţionează modificarea CODULUI PENAL şi a CODULUI DE PROCEDURA PENALĂ. Mai modifică ei şi altele.

Nu vă ţin cu chestiuni de conţinut, amintesc doar că sub pretextul combaterii pornografiei infantile se încearcă iar cenzurarea internetului şi transformarea unor utilizatori oneşti, redirecţionaţi aiurea spre nişte pagini pe care nu au dorit să le acceseze, în infractori periculoşi.

Acum mă grăbesc să scriu nişte comentarii * pe care sigur o să le citească cineva. V-am zis că MJ stă bine la transparenţă decizională. Nu mă pot însă hotărî cum să denumesc documentul. Cred că o să-i zic:  „Părerea mea despre altceva”.

 

  • Citiţi comentariile APADOR-CH cu privire la proiectul de modificare a Codului Penal, iniţiat de Ministerul Justiţiei

Text de Maria Nicoleta Andreescu

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în anul 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu luna iulie a anului 2013 este directorul executiv al asociaţiei, preluînd această poziţie de la Diana Hatneanu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite