Peste un sfert din comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap funcţionează fără aviz de la Ministerul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul naţional la comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a evidenţiat că 18 dintre acestea funcţionează cu avize vechi de la Ministerul Muncii, în condiţiile în care, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an.

În urma controlului, s-au constatat o serie de deficienţe nu numai în organizarea şi funcţionarea comisiilor în procesul de evaluare a persoanelor cu dizabilităţi, ci şi în asigurarea accesului persoanelor cu handicap în clădirile în care funcţionează comisiile, se arată în raport.

Cele 47 de comisii evaluate funcţionează în baza hotărârilor consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor locale din sectoarele municipiului Bucureşti.

Dintre acestea, 26 de comisii funcţionează cu avizul actualizat al ministerului, trei comisii (Mureş, Sibiu şi Mehedinţi) au solicitat avizul anterior controlului, în prezent fiind în curs de soluţionare, iar celelalte 18 comisii au avize foarte vechi, obţinute în anii 2004-2008, deşi, în majoritatea cazurilor, componenţa lor s-a modificat în ultimul an.

18 comisii de evaluare funcţionează cu avize vechi

Judeţele în care comisiile de evaluare funcţionează fătă aviz de la minister sunt Arad, Argeş, Bistriţa Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Constanţa, Covasna, Dolj, Neamţ, Prahova, Sălaj, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea, precum şi două din Bucureşti - sectorul 4 şi sectorul 5.

Corpul de control a mai constatat că, la nivel judeţean, secretariatele comisiilor de evaluare funcţionează cu un număr diferit de persoane, respectiv între unu şi şapte angajaţi. În consecinţă, în judeţele în care există un număr redus de personal, s-au constatat întârzieri în întocmirea şi transmiterea documentelor comisiei, în această situaţie fiind judeţele Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Maramureş şi Sălaj.

Spre exemplu, judeţul Olt nu are ocupate posturile de psiholog, medic şi asistent social, iar în Mehedinţi şi în Tulcea nu sunt ocupate posturile de medic. De asemenea, comisia din Giurgiu funcţionează fără asistent social şi medic, iar în Maramureş nu există psiholog, în timp ce asistentul social are doar atribuţii delegate, în timp ce în Covasna nu există medic, iar postul de psiholog funcţionează cu jumătate normă.

Medicii nu vor să facă parte din comisiile de evaluare din cauza salarizării

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat în cursul zilei de azi că o problemă serioasă pentru comisiile de evaluare a persoanelor cu handicap este salarizarea foarte mică, ceea ce face ca medicii să refuze să facă parte din aceste structuri, în care responsabilitatea este foarte mare.

Câmpeanu a subliniat că nivelul scăzut de salarizare pentru membrii comisiilor de evaluare pune probleme serioase, în condiţiile refuzului medicilor de a face parte din aceste structuri. Ministrul Muncii a adăugat că, în curând, va fi prezentat un plan de "restructurare totală" a activităţii de evaluare a persoanelor cu handicap.

„O să prezentăm, în curând, un plan de restructurare totală a acestei activităţi. Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată. Este o construcţie foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat şi cu reforma din Ministerul Sănătăţii”, a completat Câmpeanu.

Control fulger în DGASPC-uri

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a demarat un control fulger la toate direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului în urmă cu două săptămâni, după ce mai multe nereguli au fost sesizate la DGASPC Prahova, unde directorul a fost demis, iar directorul adjunct a fost suspendat.

„După acest control fulger care va constata problemele care stau la suprafaţă, vom face controale de fond, dacă au fost chemate persoane care nu trebuiau să vină la reevaluare, voi lua măsuri concrete. Controlul fulger se va termina într-o zi, maximum două”, a precizat Câmpeanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite