Ministerul Muncii propune 90 de zile de muncă la patron, pentru zilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilierii vor avea voie să muncească maxim 12 ore pe zi, potrivit proiectului de lege
Zilierii vor avea voie să muncească maxim 12 ore pe zi, potrivit proiectului de lege

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a pregătit un proiect de lege pentru reglementarea activităţii oamenilor care muncesc cu ziua. Astfel, aceştia vor putea lucra 90 de zile pe an la un singur angajator.

Principalele domenii în care muncitorii necalificaţi pot lucra cu ziua: agricultura, economia vânatului, pescuitul şi piscicultura. De asemenea, pot fi desfăşurate activităţi în domeniul silviculturii, pomiculturii şi viticulturii, apiculturii, zootehniei, activităţile de întreţinere şi curăţenie şi activităţile recreative.

Potrivit proiectului, durata activităţii ocazionale este de minimum o zi, cu 8 ore de muncă, dar nu mai mult de 12 ore de muncă, respectiv, 5 ore pentru lucrătorii minori până la 16 ani şi 7 ore pentru cei cu vârsta de la 16 până la 18 ani care au capacitate de muncă. De asemenea, apare prevederea conform căreia durata activităţii executate de un lucrător cu ziua pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic. Se propune ca plata să fie efectuată la sfârşitul fiecărei zile de muncă sau la sfârşitul săptămânii de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi lucrător.

Conform proiectului legii, beneficiarul va fi obligat să întreţină registrul de evidenţă a lucrătorilor şi să transmită extrasul din registrul vizat Inspectoratului teritorial de muncă respectiv. Beneficiarul are obligaţia să asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de către lucrător. Totodată, persoana care lucrează cu ziua va fi asigurată social şi medical.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite