Pas înainte în sistemul de sănătate: Parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi asociaţiile de pacienţi cronici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu a semnat, ieri, primul protocol din cel de-al doilea mandat FOTO Adevărul
Eugen Nicolăescu a semnat, ieri, primul protocol din cel de-al doilea mandat FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cronici şi a semnat primul protocol din cel de-al doilea mandat de ministru al Sănătăţii.

“Sunteţi printre primele persoane cu care am venit în contact de la preluarea mandatului. Şi aşa consider că e normal, ca autorităţile şi asociaţiile să colaboreze deschis şi sincer în interesul cetăţeanului. Eu cred că rostul Ministerului Sănătăţii este acela de a pune pacientul în centrul atenţiei şi de a elabora politici de sănătate pentru acesta. Urmărim aceleaşi ţeluri, chiar dacă autorităţile nu au întotdeauna capacitatea financiară, în mare parte, de a duce la îndeplinire toate obiectivele. Protocolul pe care l-am semnat astăzi demonstrează modul în care vom lucra, transparent şi în dialog continuu”, a declarat Eugen Nicolăescu în întâlnirea cu asociaţiile de pacienţi cronici.

Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a prezentat câteva direcţii pe care le urmăreşte în mandatul 2013-2016, care au ca scop aducerea sistemului sanitar românesc la o stare de normalitate.

Accent pe programele de prevenţie

Astfel, în următorii ani, Ministerul Sănătăţii (MS) va pune accent pe elaborarea unor programe de sănătate de prevenţie realiste, care să producă şi efecte în timp. “Dacă vom reuşi să facem programe care să se încadreze în cei 3 E- economicitate, eficienţă şi eficacitate, cred că ne vom atinge scopul”, a spus ministrul Sănătăţii în timpul întâlnirii.

Acesta a mai adăugat că grija pentru prevenţie se va reflecta şi în bugetul pentru 2013. În acest an, vor creşte cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel incat sa descurajam internarile fictive. De asemenea, vor creşte fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, în care femeile cu vârsta cuprinsă între 25-65 ani beneficiază, gratuit, de un test Babeş-Papanicolau.

“Am discutat cu fundaţii şi asociaţii ca, în 2013, acest program să îl gândim ca un program-pilot pentru regiunea Bucureşti, urmând ca, după evaluarea rezultatelor să îl extindem în 3 ani la toată populaţia eligibilă”,a adăugat Nicolăescu.

De asemenea, se va încerca, tot împreună cu societatea civilă, punerea la punct a unui mecanism de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV. Screeningul de cancer de col uterin şi vaccinarea reprezintă soluţiile pentru ca România să nu mai ocupe primul loc din Europa la mortalitatea prin  cancerul de col.

Tot în partea de prevenţie, se va relua, sub o altă formă programul de reevaluare a stării de sănătate.
“Oamenii cu care m-am întâlnit în campanie mi-au solicitat reluarea acestui program. În perioada următoare, colegii mei vor face publice şi datele programului derulat în 2007”, a precizat Nicolăescu.

În ceea ce priveşte programele de sănătate, ministrul Sănătăţii a declarat că, în perioada următoare, în subordinea MS se va organiza Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, acolo unde vor exista manageri pentru fiecare program în parte.

Cu 50% mai multe fonduri pentru ambulatoriu

Ministrul Sănătăţii le-a vorbit pacienţilor cronici şi despre un alt obiectiv important din actualul mandat, şi anume reechilibrarea sistemului sanitar, prin regândirea sistemului de finanţare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu şi spitale. În acest an, medicina de ambulatoriu va beneficia de creşterea fondurilor cu 50%.

De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte este acela pentru definirea pachetului de bază de servicii, fără de care în continuare va exista o lipsă de control în sistem. În opinia ministrului, contribuabilul are dreptul să cunoască de  ce servicii beneficiază din contribuţia pe care o plăteşte.
“Dacă vom face pachetul de bază vom creşte rapid şi asigurările de sănătate complementare sau suplimentare”, a menţionat Nicolăescu.

Ministrul le-a mărturisit pacienţilor că are un plan de acţiuni şi măsuri, un calendar pe termen scurt, mediu şi lung şi că politica publică de sănătate este preocuparea fundamentală din acest mandat.
De asemenea, ministrul i-a asigurat pe pacienţi că Ministerul Sănătăţii va continua să sprijine Compania Unifarm SA, distribuitorul autorizat de stat pentru aprovizionarea cu medicamente la care pacienţii au acces cu dificultate.

 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite