Pacienţii, victimele cardului de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cardul de sănătate, o bătaie de cap pentru asiguraţi FOTO Adevărul
Cardul de sănătate, o bătaie de cap pentru asiguraţi FOTO Adevărul

Cozi interminabile la ghişeele caselor de sănătate, medici de familie nemulţumiţi, pacienţi trimişi acasă pe motiv că sistemul informatic din sănătate a clacat din nou şi promisiunile autorităţilor că situaţia va fi rezolvată. Aşa poate fi descrisă, pe scurt, a doua zi în care cardul de sănătate ar fi trebuit să fie folosit la capacitate maximă de specialiştii din Sănătate.

Cardul de sănătate le dă mari bătăi de cap atât medicilor cât şi asiguraţilor români, care şi ieri au făcut cozi interminabile la ghişeele caselor de sănătate din Bucureşti şi din ţară. Nici cei care au deja cardul nu au fost mai fericiţi dacă au fost nevoiţi să-l folosească pentru că după ora 10 dimineaţa sistemul informatic a clacat, din nou, iar doctorii nu au putut da trimiteri, reţete sau recomandări pentru analize medicale.

„Nici măcar calitatea de asigurat a pacienţilor nu a putut fi verificată”, susţine doctorul Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), care susţine că haosul din ultimele zile a fost creat de sistemul informatic care nu a fost dimensionat corespunzător.

Pacienţi trimişi acasă de medicii de familie

Marii perdanţi în tot acest blocaj au fost nimeni alţii decât pacienţii care au fost puşi pe drumuri degeaba fiind privaţi de serviciile medicale pentru care îşi plătesc contribuţia la sănătate. „Am trimis acasă oameni în baston, aşa ceva nu este normal. Nicăieri în ţară nu merge sistemul, nu se poate să îi plimb pe bolnavi între casă şi cabinet. În acest moment, nu-mi citeşte cardul de sănătate şi nu pot să văd nici calitatea de asigurat în sistem. Să se meargă pe un sistem paralel, este bătaie de joc”, a explicat Sandra Alexiu, vicepreşedintele SNMF.

În replică, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a reamintit doctorilor de familie că au obligaţia prin contract să acorde servicii medicale asiguraţilor, indiferent că au sau nu cardul asupra lor. Totodată, Bănicioiu a făcut apel la responsabilitatea şi profesionalismul acestora. „Implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienţii au tot dreptul”, a declarat şeful de la Sănătate.

Controale CNAS în policlinici

La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a arătat că sistemul informatic, pus la punct de compania SIVECO, nu a fost blocat. Ba mai mult, reprezentanţii Casei au descins ieri în mai multe clinici bucureştene pentru a verifica dacă medicii refuză să să le acorde consultaţii celor care nu au card de sănătate.

„Şi astăzi continuă să sosească sesizări de la asiguraţi despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Solicităm în continuare pacienţilor să ne sesizeze eventualele disfuncţionalităţi pentru a le rezolva şi a ne asigura că au acces neîngrădit la servicii medicale”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, adăugând că au fost primite 70 de sesizări privind funcţionarea cardului de sănătate.

Potrivit acestuia, pe 4 mai au fost acordate peste 220.000 de servicii medicale şi farmaceutice, însă doar 87.000 dintre acestea au fost validate prin carduri de sănătate, restul fiind puse pe liste separate, urmând a fi monitorizate tot separat. Tot pe 4 mai, au fost eliberate peste 70.000 de reţete fără card de sănătate, alte 25.000 fiind validate de card.

Pacient: „Ne aşteptam la cozi, ăsta e românul”

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), susţine că vina este şi a pacienţilor, care au dat buluc la casele de asigurări pe ultima sută de metri pentru a-şi ridica documentul electronic. „Ne aşteptam să fie cozi în primele zile, ăsta e românul. Ce-i drept, nici sistemul nu funcţionează corespunzător, dar cel puţin pacienţii care suferă de cancer au primit servicii în aceste două zile”, a arătat Irimia.

Dacă medicii de familie s-au plâns de faptul că întreg sistemul informatic s-a blocat ieri, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre medicii specialişti din ambulator. Aceştia susţin că au lucrat bine în sistem şi au reuşit să valideze consultaţiile. Admit însă că puţini dintre pacienţii care le-au trecut pragul în aceste zile au avut cardul de sănătate asupra lor. „Legislaţia nu ne este încă clară. Nu înţelegem cum vor fi monitorizate acele servicii pe care le punem separat, pe o listă. Până la sfârşitul lunii trăim cu frica de a nu ni se deconta serviciile pe care le-am oferit. Şi în spital, lucrurile diferă”, a explicat şi doctorul Cosmin Alexandrescu, radiolog.

Reprezentanţii CNAS au anunţat şi sancţiuni pentru furnizorii de servicii medicale care refuză să consulte pacienţii fără card. Ei primesc mai întâi avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15% iar, în cele din urmă, rezilierea contractului.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite