Octavian Jurma, îngrijorat: Omicronul omoară de două ori mai mulţi oameni în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: facebook
Foto: facebook

Cercetătorul şi medicul Octavian Jurma a anunţat, într-o postare pe Facebook, că este neliniştit, din cauza faptului că doar două din trei persoane vaccinate împotriva COVID-19 au făcut şi boosterul.

În postarea de pe Facebook, Octavian Jurma accentuează că nu-şi doreşte să convingă pe nimeni să se vaccineze, dar este neliniştit că doi din trei români s-au vaccinat, însă nu au făcut şi boosterul. 

„Avem doar 13% din populatie cu boosterul facut desi 42% s-au vaccinat. Acest simplu fapt este un esec al esecului campaniei de vaccinare. Esecul asumat oficial al campaniei de vaccinare face ca Omicron sa ucida de 2x mai multi oameni in Romania decat in tarile cu rata mare de vaccinare pe care ne grabim sa le imitam cu relaxarea dar nu si vaccinarea”, scrie cercetătorul Jurma. 

Medicul afirmă că vaccinul este extrem de important, mai ales că măsurile externe de protecţie au fost ridicate şi depindem de măsurile interne, de imunitate. 

„Din păcate imunitatea naturală este deja complet depăşită odată cu apariţia noilor versiuni ale Omicron. Noi încă ne luptăm cu BA.2, în vreme ce Omicron este deja la BA.2.10 şi au început să apară şi recombinările. Avem nevoie de vaccin să ţinem pasul cu pandemia”, a afirmat Jurma. 

Conform unui studiu britanic menţionat de Jurma „fără vaccin, protecţia suplimentară faţă de deces este 0%, adică te bazezi doar pe imunitatea naturală. Vaccinul cu schema completă (două doze) asigură o protecţie de 59% faţă de deces. Boosterul (doza 3) asigură o protecţie de 95% faţă de deces”. 

„Un studiu publicat în Science arată că vaccinurile induc diferenţe semnificative în răspunsul imun şi, prin urmare, confirmă recomandarea teoretică pe care am făcut-o în toamna anului 2020 pentru boosterul heterolog (încrucişat)”, notează medicul. 

„Imunitatea scade mai repede după Omicron decât după Delta, iar Omicron produce versiuni mai repede decât le putem noi urmări. E aşadar nevoie să ne pregătim pentru a 4-a doza (al doilea booster) înainte de revenirea din vacanţa de vară, pentru a face unui eventual [foarte probabil] val 6”, a mai adăugat Octavian Jurma. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite