Ministrul Sănătăţii: „Valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Lunile de risc maxim sunt februarie şi martie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Valul al cincilea al pandemiei de coronavirus va dura cel puţin două luni, consideră Alexandru Rafila, care a adăugat că februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

„Eu cred că valul al cincilea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că persoanele vaccinate doar cu o doză vor primi un certificat electronic COVID, însă de-abia după ce se vor vaccina cu a doua doză acesta va deveni „definitiv”. Rafila a mai precizat că certificatul va fi aplicat numai pe teritoriul statului nostru şi românii care vor să călătorească în alte ţări trebuie să respecte legislaţia europeană din domeniu care este în vigoare.

Proiectul de lege asumat de ministrul Sănătăţii prevede introducerea unui certificat cu aplicabilitate doar în România, care nu se va mai numi „verde” şi care va fi emis şi folosit în condiţii diferite de cel european. Noul document, certificatul electronic Covid-19, va putea fi obţinut atât de cei vaccinaţi cu o doză sau mai multe, dar şi de persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Acesta ar urma să fie aplicat doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus. 

Proiectul prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul electronic COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.  Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.

Citeşte şi: Ce cuprinde proiectul certificatului COVID-19 la locul de muncă, aplicat atât angajaţilor de la stat, cât şi celor din mediul privat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite