Ministerul Sănătăţii alocă 5 milioane de lei pentru tratamentul accidentului vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 milioane pentru tratamentul pacienţilor cu AVC FOTO Adevărul
5 milioane pentru tratamentul pacienţilor cu AVC FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii va aloca, din octombrie, 5 milioane de lei, pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) din şapte spitale aflate într-un program naţional, a anunţat marţi secretarul de stat Dorel Săndesc.

„Ştim astăzi că aproximativ 80 la sută dintre bolile de inimă pot fi prevenite. Soluţia? Combinaţia dintre diagnostic precoce, tratament modern şi măsuri eficiente de prevenţie. (...) Programul se va desfăşura în şapte spitale, respectiv Spitalul Univeristar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Univeristar de Urgenţă Elias, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Cerebrovsculare, toate din capitală, Spitalul Clinic de Urgenţă Mureş, Spitalul Clinic Judeţean Timiş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, şi Spitalul Clinic «Nicolae Oblu» din Iaşi”, a precizat Dorel Săndesc, cu ocazia lasării Săptămânii inimii (28 septembrie - 5 octombrie), citat de Mediafax.

Bolile de inimă, problemă de sănătate la nivel mondial

Programul pentru AVC vine după programul naţional de infarct miocardic acut (IMA) care a fost un succes, reducând mortalitatea prin IMA de la 13,5% la 8,2%, în patru ani de la lansare.

„La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut - principala cauză de mortalitate cardiovasculară din România -, iar la fiecare 30 de minute, o persoană face infarct miocardic. Programul naţional de tratament al infarctului miocardic este o reuşită; datorită implementării acestuia, în fiecare an sunt salvaţi câteva sute de pacienţi şi trataţi corespunzător câteva mii”, a spus Dragoş Vinereanu, preşedinte al Comisiei de Cardiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit doctorului Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial.

„Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum trebuie şi accesul la serviici medicale de bună calitate”, a spus medicul.

Carenţele modului de viaţă urban

Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii a subliniat, şi cu acest prilej, carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.

„Porţiile (de mâncare - n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porţie. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mişcare, să nu fumăm. Asta este prevenţie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct”, a adăugat Gaiţă.

Campania „Săptămâna inimii” se va desfăşura, în perioada 28 septembrie - 5 octombrie, sub sloganul „Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?”. Iniţiativa, care include, între altele, un cros şi un cursă pe biciclete, este coordonată de Fundaţia Română a Inimii şi susţinută de Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite