Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccin antigripal din toamnă: se vor fabrica trei milioane de vaccinuri
0Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccin antigripal autohton din toamnă. În urmă cu aproximativ două săptămâni, autorităţile au anunţat că Institutul Naţional Cantacuzino va primi bani din fondul de rezervă pus la dispoziţia Guvernului.
UPDATE Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că miercuri au fost aprobate două hotărâri de Guvern în ceea ce priveşte activitatea Institutului Cantacuzino şi Antibiotice Iaşi.
„Guvernul României a redat rolul emblematic al Institutului Cantacuzino care este în interes naţional”, a menţionat ministrul Nicolăescu.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, România are nevoie de consolidarea producţiei de vaccinuri, care va fi operaţională prin intermediul Institutului Cantacuzino în toamnă. De asemenea, ministrul Sănătăţii a promis că vaccinarea antigripală a românilor se va face cu vaccinuri fabricate în România.
„Vor fi aproximativ trei milioane de vaccinuri antigripale care vor asigura necesarul pentru populaţia de risc”, a precizat ministrul.
Fondurile de 10.000 primite de Cantacuzino nu sunt un ajutor de stat
Nicolăescu a precizat că fondurile de 10.000 primite de Cantacuzino nu sunt un ajutor de stat, ci reprezintă compensaţie financiară. Ministrul Sănătăţii a precizat că s-a ocupat personalul de reluarea activităţii institutului şi a discutat cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale scurtarea etapelor pentru ca producţia de vaccin antigripal să poată fi reluată în acest sezon.
„Am vrea să asigurăm în acest an vaccinarea populaţiei la risc cu vaccin românesc. Este pentru prima dată în România când unei instituţii i se acordă statut de interes economic general”, a mai spus Nicolăescu.
Ministrul a precizat că odată cu reluarea activităţii Institutului Cantacuzino vor fi reduse şi costurile necesare pentru achiziţia acestuia din import. Prin utilizarea vaccinului produs în România, preţurile vor fi de 2,5 ori mai mici decât prin achiziţia lui din import. De asemenea, Ministerul Sănătăţii vizează, după reluarea capacităţii maxime de producţie a Institutului Cantacuzino, să înceapă şi fabricarea vaccinului BCG şi a cantastimului.
„Atunci când institutul va obţine acreditări pentru toate liniile de fabricaţie putem gândi ca institutul să-şi exporte anumite produse”, a mai spus Nicolăescu.
În şedinţa de Guvern de ieri, a fost aprobat Planul National de Intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masa a populaţiei generată de epidemii si pandemii, care prevede ca acest serviciu să fie încredinţat timp de 10 ani Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru microbiologie „Cantacuzino”. În acest context, institutul Cantacuzino şi-a schimbat statutul, devenind o unitate strategică de interes naţional. De aceea, pentru finanţarea Institutului, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 10.000 de lei din Fondul de Rezervă Bugetară.
Antibiotice Iaşi va putea reinvesti jumătate din profit
Antibiotice Iaşi va putea reinvesti jumătate din profit, adică 45 milioane lei, în dezvoltarea capacităţilor pentru producerea cefalosporinelor, unguentelor şi penicilinei injectabile, societatea având 155 de produse pe care le livrează spitalelor şi farmaciilor din ţară, a declarat Eugen Nicolăescu.
"Guvernul a aprobat miercuri protejarea producţiei naţionale de la Antibiotice Iaşi, prin reinvestirea a 50% din profit pentru dezvoltarea unor producţii. Statul, ca acţionar la Antibiotice Iaşi, îi dă posibilitatea acestei societăţi să investească din profitul net, respectiv 45 de milioane de lei, pentru dezoltarea capacităţii de producţie a cefalosporinelor, principalul antibiotic folosit în spitale, a capacităţii de unguente, societatea fiind lider naţional în producţia acestora, dar şi a unor capacităţi suplimentare pentru producţia de penicilină injectabilă, unde, din nou, este lider de piaţă", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că societatea Antibiotice Iaşi are în portofoliul de bază 155 de produse utilizate în spitalele şi farmaciile din România şi, totodată, susţine cu şapte produse Programul naţional de oncologie.
În plus, a precizat Nicolăescu, Antibiotice Iaşi asigură 1.450 de locuri de muncă şi contribuie cu 44 de milioane anual la bugetul consolidat.
Potrivit directorului Agenţiei Naţionale a Medicamentului, doctorul Marius Savu, institutul trebuie să întrunească normele de bună fabricaţie pentru a putea primi avizul instituţiei.
Practic, el trebuie să respecte nişte circuite validate internaţional care sunt aproape finalizate.
„În acest moment institutul nu a depus la ANM vreo cerere de autorizare. Pentru linia de fabricaţie au deupus o cerere care a fost deja verificată şi inspectată pe zona de laboratoare de calitate pe care le au în structură. Probabil că în momentul în care vor avea finalizate toate detaliile pe care ei trebuie să le aibe vor face şi această cerere către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM)”, a declarat Marius Savu.
După cum a precizat Savu, procedurile durează foarte puţin dacă lucrurile sunt în regulă.
„Practic, procedurile înseamnă o inspecţie la faţa locului, o evaluare a circuitelor conform normelor în vigoar, iar dacă regulile sunt respectate şi aparatele calibrate, circuitele în regulă nu trebuie să existe probleme de întârziere în eliberarea autorizaţiei de funcţionare”, a completat directorul ANM.