Ieftinirea medicamentelor ar putea genera penurie pe piaţă. Pacienţii, încurajaţi de autorităţi să reclame lipsa unor produse din farmacii
0Populaţia şi mass-media sunt încurajate să reclame eventuala lipsă a unor medicamente în farmacii, la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Mesajul vine ca urmare a temerilor că reducerea preţurilor la medicamente, impusă de Ministerul Sănătăţii, ar putea genera penurie pe piaţă.
Populaţia trebuie să aibă acces, în orice moment, la medicamentele autorizate pentru piaţa farmaceutică, susţine ANMDM. Mai mult, agenţia încurajează populaţia să reclame eventuala lipsă în farmacii a unor medicamente autorizate, ca urmare a semnalelor primite mai ales din partea asociaţiilor de pacienţi, că unele medicamente nu sunt disponibile.
„ANMDM face apel la toate părţile interesate: profesionişti din sănătate, pacienţi, publicul larg şi mass-media să informeze Agenţia cu privire la lipsa unor medicamente. ANMDM va transmite mesajele primite Ministerului Sănătăţii pentru a se lua măsurile necesare", se arată într-un comunicat al agenţiei. Informaţiile privind lipsa unor medicamente se pot trimite la adresa lipsamedicament@anm.ro.
Ieftinirea medicamentelor ar putea genera penurie pe piaţă
Până în 10 martie, companiile farmaceutice sunt obligate să reactualizeze preţul medicamentelor, după ce autorităţile au decis să pună în aplicare o ordonanţă veche de şase ani, care permite ieftinirea medicamentelor dar care, spun oficialii, le-ar da posibilitatea românilor să beneficieze de terapii noi, cum sunt tripla terapie sau terapia fără interferon. Oficialii spun că măsura vine în sprijinul pacienţilor şi că, odată cu ieftinirea, bolnavii vor avea acces la terapii inovative.
Mai exact, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări, respectiv Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.
Concret, o simulare arată că, după aplicarea ordinului, preţul noi al unui medicament utilizat în tratarea cancerelor de colon, de ficat şi pulmonare, ar fi de 4,227.65 lei pe cutie, în condiţiile în care acum costă 5,216.59 lei pe cutie.
De asemenea, în cazul unui medicament pentru boala de rinichi şi anemie, preţul nou va fi de 759.94 lei pe cutie, iar preţul vechi este de 1,043.53 lei pe cutie. În schimb, preţul nou pentru un medicament destinat tratării cancerului pulmonar şi pancreatic va fi de 7,165.87 lei pe cutie, iar preţul vechi va fi de 8,361.11 lei pe cutie.
Producătorii ameninţă cu exporturi masive
În schimb, producătorii de medicamente atrag atenţia asupra riscurilor aduse de această măsură. Ei arată că preţul real al medicamentelor în România este cu 29% sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor. Prin urmare, subliniază firmele producătoare, noua scădere de preţuri ar determina o creştere a comerţului intracomunitar în detrimentul pacienţilor români.
La rândul lor, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) sunt de părere că este nevoie de un mecanism care să garanteze că produsele din România chiar ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic. „Interesele comerciale imorale şi ilegale ar face atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Medicamente de negăsit
Între timp, pacienţii români care suferă de diverse patologii întâmpină probleme reale în a găsi anunite produse la raft, în farmacii. Încă de la începutul acestui an, pacienţii care suferă de diferite boli cronice şi care au nevoie de medicamente au fost puşi în faţa unei situaţii ingrate în momementul în care au ajuns la farmacie: produsele fie nu erau pe stoc, fie erau deja rezervate de alţi pacienţi.
Prinşi între telefoane şi nevoiţi să umble din farmacie în farmacie în speranţa că vor găsi undeva medicamentul necesar, bolnavii mărturisesc că sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar doar pentru a-şi putea achiziţiona, la liber, doza zilnică de medicamente.
Însă nu doar anumite produse pentru cronici lipsesc, ci inclusiv un medicament prescris copiilor ce suferă de astm bronşic, care la ora actuală se mai găseşte doar în anumite spitale de pediatrie dar pe care părinţii îl caută în disperare de două luni.
Mai exact, medicamentul Flixotide Nebules, a cărui substanţă activă este propionatul de fluticazonă, va fi readus pe piaţa din România abia în iunie 2015. Asta în condiţiile în care medicii pediatri îl prescriu în special în această perioadă, când cazurile de bronşită la copil se înmulţesc.