Gheorghiţă: Tentativele de fraudă cu certificate de vaccinare false trebuie sancţionate drastic. Ce spune despre administrarea celei de-a treia doze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă a precizat că sunt aşteptate rezultatele evaluăilor de la nivel european privind beneficiile dozei suplimentare de vaccin Foto: gov.ro
Valeriu Gheorghiţă a precizat că sunt aşteptate rezultatele evaluăilor de la nivel european privind beneficiile dozei suplimentare de vaccin Foto: gov.ro

Eliberarea certificatului de vaccinare fără administrarea serului anti-COVID trebuie sancţionată "cât mai drastic posibil", a declarat Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului naţional de vaccinarea (CNVAV). Tododată, referitor la administrarea unei a treia doze de vaccin, el spune că încă se evaluează oportunitatea, la nivel european, existân o recomandare ce vizează persoanele imunodeprimate.

"Este regretabil acest lucru, sunt situaţii punctuale. Corpul medical se delimitează clar de astfel de acţiuni care nu fac altceva decât să decredibilizeze toată munca colegilor noştri din această perioadă. Pe de altă parte, cred că astfel de acţiuni trebuie identificate şi sancţionate cât mai drastic posibil, însă fac apel la colegii noştri, personalul medical care primeşte astfel de solicitări, să anunţe instituţiile abilitate să ia măsuri în acest sens. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu fac altceva decât să dea nişte bani, cumpărându-şi astfel un risc să se îmbolnăvească, să ajungă la spital şi chiar să-şi piardă viaţa", a declarat, joi, Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

El a precizat că nu are semnale că astfel de fraude s-au întâmplat şi în cazul minorilor care au certificate de vaccinare. 

"Sigur că aceste tentative de fraudă pot să fie pentru orice tip de persoană. (...) Cred că orice reguli am impune, oamenii vor găsi modalităţi prin care să eludeze astfel de reguli şi, tocmai de aceea, până la urmă responsabilitatea este cel mai important principiu pe care noi trebuie să îl avem în vedere şi cu care să ne ghidăm mai departe acţiunile noastre", a mai spus Gheorghiţă. 

Întrebat şi despre când crede că se va administra în România doza a treia de vaccin anti-COVID-19, Gheorghiţă a precizat că încă sunt discuţii pe acest subiect, în ce priveşte vaccinarea tuturor persoanelor, existând o recomandare ce vizează persoanele imunodeprimate.

"A fost transmis un comunicat al Agenţiei Europene a Medicamentului şi Centrului European pentru Controlul Bolilor în care se specifică foarte clar pe de o parte recomandarea de a se administra doza a treia, o doză suplimentară de vaccin, persoanelor imunodeprimate, de pildă cei post-transplant sau care fac terapie oncologică, precum şi persoanelor vârstnice internate în centrele sociale, în căminele de bătrâni, însă pentru restul populaţiei, care a fost vaccinată cu schemă completă iniţial, încă se evaluează oportunitatea, pentru că la acest moment toate datele din viaţa reală ne arată o menţinere a eficienţei vaccinurilor faţă de cele mai importante obiective, şi anume riscul de spitalizare, prevenirea internării în terapie intensivă şi decesul", a explicat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea. 

El a precizat că sunt aşteptate rezultatele acestor evaluări, pentru că trebuie puse în balanţă beneficiile care pot fi obţinute după o doză suplimentară de vaccin. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite