UPDATE Epidemie de gripă în România. 58 de persoane au murit de gripă. Care sunt diferenţele între răceală şi gripă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
58 de decese au fost produse de gripă FOTO Adevarul
58 de decese au fost produse de gripă FOTO Adevarul

Gripa a mai produs trei decese, numărul morţilor ajungând la 58, potrivit ultimelor statistici publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). În România a fost constatată epidemia de gripă, după ce ţara noastră a înregistrat trei săptămâni la rând un număr de cazuri peste cel aşteptat de specialişti.

Concret, victima cu numărul 56 este un bărbat de 43 de ani din judeţul Argeş, confirmat cu virus gripal de tip A, subtip H1, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat antigripal. 

A 55-a victimă este un bărbat de 59 de ani din judeţul Mureş, confirmat cu virus gripal A, subtip H1, având condiţii medicale preexistente, de asemenea nevaccinat antigripal.

Potrivit INSP, în săptămâna 21 ianuarie - 27 ianuarie s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă endemică, ceea ce duce la concluzia că gripa evoluează endemic. 

Numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 134.201, cu 53% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (87.492) şi cu 14.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (117.576). 

În ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii acute severe, au fost înregistrate 90 de astfel de cazuri, cu 32 mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu 77 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

Diferenţa dintre gripă şi răceală 

În cazul gripei, debutul bolii este brusc, în timp ce în cazul răcelii este insidios. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură ci stări febrile. Cefaleea şi durerile de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei în timp ce în cazul răcelilor sunt rare.

Starea generală este alterată, subliniază medicii, în cazul gripei, în timp ce în cazul virozelor, starea generală este doar uşor alterată. Rinoreea este rară în cazul gripei în timp ce e frecventă în cazul virozelor, tusea uscată fiind şi ea frecventă la cei cu gripă dar foarte frecventă în cazul răcelilor. Răguşeala este rară în cazul gripei dar frecventă în cazul răcelilor. 

„Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată INSP. 

Cum se răspândeşte gripa 

Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut şi prin contactul indirect, atunci când picături sau secreţii din nas sau gât se depun pe suprafeţe, cum ar mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi îşi ating faţa. 

Medicii susţin că există o serie de metode prin care apariţia gripei poate fi prevenită, cea mai eficientă fiind vaccinarea înaintea sezonului de gripă. Practic, vaccinarea reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire, iar eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcţie de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. 

Pentru limitarea răspândirii gripei mai sunt şi alte măsuri preventive:

- Spalaţi-vă pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun

- Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănutaţi

- Apoi acoperiţi şi aruncaţi şerveţelul foloit

- Nu reutilizaţi batistele sau şerveţelele

- Staţi acasă când sunteţi bolnav 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite