De ce nu poate fi remaniat dl Boc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unde mai găseşte dl Băsescu un executant atât de fidel ca dl Boc?

Sper că nu vă aşteptaţi de la mine să spun că motivul pentru care Emil Boc nu va fi sacrificat pe altarul remanierii de toamnă este că n-avem cu cine-l înlocui. Cu alte cuvinte, că actualul nostru premier nu va fi schimbat pentru că nu mai găsim altul ca el. Adică e indispensabil. Deşi poate că unii aşa-l văd, din moment ce până şi cei mai vocali critici din sânul PDL, care cer să cadă capete de miniştri, evită să pronunţe numele celui care conduce cabinetul şi partidul. Ca să-l parafrazăm pe Farfuridi: „Ori să se remanieze, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se remanieze, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale !"

Mâine, problema va fi tranşată de însuşi preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu liderii pedelişti, chemaţi să dea raportul după nouă luni de guvernare. Fiecare tabără vine cu o listă neagră. „Reformiştii", între care-i identificăm pe europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, pe deputaţii Roberta Anastase şi Sever Voinescu, dar şi pe ministresa Elena Udrea, cer ieşirea de la guvernare a tripletei Blaga-Videanu-Berceanu.

De cealaltă parte, „veteranii" reuniţi sub sigla BVB (a nu se confunda cu Bursa de Valori Bucureşti!) arată cu degetul alţi remaniabili: Şeitan de la Muncă, Vlădescu de la Finanţe, Funeriu de la Educaţie, Oprea de la Interne şi Sandu de la Comunicaţii. În cazul primilor doi, ai zice chiar că s-a ajuns la consens, din moment ce sunt înjuraţi de toată lumea. Carevasăzică, dacă ne luăm după ultimele declaraţii, avem o luptă internă în PDL, de tipul „cine pe cine remaniază". În paralel, discută despre asta şi reprezentanţii Opoziţiei. PSD, prin gura dlui Liviu Dragnea, ne anunţă că nu se lasă păcălit de circul ieftin al remanierii şi că, din punctul său de vedere, trebuie să plece acasă tot Guvernul Boc. Opinie pe care o împărtăşeşte şi dl Crin Antonescu de la PNL, dar dânsul adaugă că, dacă tot e sezonul plecărilor, ar trebui să-şi facă bagajele şi dl Băsescu.

Până aici, nimic neobişnuit. Întrebarea rămasă fără răspuns este nu cine vine în locul remaniaţilor, ci dacă o remaniere rezolvă situaţia catastrofală prin care trece România de azi. Din păcate, răspunsul este nu. Oricâţi şeitani, vlădeşti şi chiar boci am rula pe la Palatul Victoria, slabe şanse să găsim soluţia de ieşire din criză. O criză care-o să ne usture tot mai tare la buzunare pentru că vine iarna. Şi iarna, după cum ştim de douăzeci de ani încoace, ne prinde mereu nepregătiţi!

Dar să revin la dl Boc. De ce nu poate fi dânsul remaniat? Simplu. Constituţional vorbind, ar însemna ca Guvernul să treacă din nou prin votul Parlamentului. Un risc pe care nu cred că dl Băsescu e dispus deocamdată să şi-l asume. Cel puţin nu atâta vreme cât nu are o majoritate solidă. Practic vorbind, e şi mai simplu. Unde mai găseşte dl Băsescu, printre zecile de mii de profesionişti politici, un executant atât de fidel ca dl Boc? Unul care să nu aştepte nici măcar ca şeful să-şi exprime vreun gând, ci să încerce să-l ghicească, telepatic şi vizionar ca Mama Omida.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite