Cea mai amplă relocare de zimbri: 23 de animale noi în Carpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent a avut loc cea mai amplă relocare de zimbri de la debutul iniţiativei de resălbăticire a acestor animale şi până acum. Aşa informează WWF România şi Rewilding Europe.

Concret, cinci transporturi naţionale şi internaţionale derulate în decursul a doar două săptămâni, cu implicarea a nouă grădini zoologice şi rezervaţii din Europa, s-au încheiat prin eliberarea unui număr total de 23 de zimbri în două zone din sudul Carpaţilor. Aceste noi exemplare se adaugă celor aproximativ 30 aflate deja în libertate din sud-vestul Carpaţilor, ridicând numărul populaţiei actuale la circa 53 animale. 

Acţiunea de reintroducere desfăşurată luna aceasta a fost împărţită între cele două zone: 9 zimbri au fost aduşi în zona deja populată din Munţii Ţarcu, lângă comuna Armeniş, şi alţi 14 zimbri, în noua zonă de reintroducere deschisă acum, în Munţii Poiana Ruscă, în apropierea comunei Densuş.

După doi ani de pregătiri intense, autorităţile şi comunităţile locale din Munţii Poiana Ruscă au urat bun venit primilor zimbri. Noua zonă de eliberare din Munţii Poiana Ruscă a fost selectată cu atenţie de către echipele de experţi de la Rewilding Europe şi WWF România pentru a susţine crearea unei noi populaţii de zimbri viabile din punct de vedere genetic şi demografic în sud-vestul Carpaţilor. 

La începutul lunii mai, patru zimbri tineri cu vârste între doi şi patru ani au călătorit 350 de kilometri din Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor, judeţul Braşov, către Poiana Ruscă şi, respectiv, către Munţii Ţarcu. Acest lot reprezintă prima relocare de zimbri care a avut loc în interiorul României.

„Localizată de-a lungul unui coridor ecologic foarte important pentru viaţa sălbatică, noua zonă de eliberare din Poiana Ruscă reprezintă cel mai îndrăzneţ pas făcut împreună de cele două organizaţii pentru a asigura condiţiile unei conectivităţi şi diversităţi genetice pentru două subpopulaţii de zimbri”, explică Marina Drugă, manager al proiectului LIFE Bison. „Acest lucru se poate întâmpla doar dacă specia este eliberată în mai multe zone, nu doar una singură”, subliniază ea, potrivit unui comunicat de presă.

Un continent unit pentru zimbru

După primele două transporturi naţionale care au avut loc în 2 şi respectiv 4 mai, a început seria transporturilor internaţionale: în data de 10 mai, 12 zimbri veniţi din trei rezervaţii din Germania: Bad Berleburg, Donaumoos şi Springe Bison Reserve au făcut cunoştinţă cu noua lor casă lângă Densuş şi au fost eliberaţi în Munţii Poiana Ruscă.

Directorul rezervaţiei Springe a coordonat operaţiunile de transport în Germania, iar apoi a călătorit plin de entuziasm alături de zimbri, până la Densuş. „Am lucrat aproape toată viaţa mea în Springe. Această misiune a început pe când eu aveam nouă ani şi vizitam pentru prima oară rezervaţia. Cea mai vie amintire pe care o am de-atunci este cât de tare m-a impresionat un zimbru care m-a privit direct în ochi. Este o satisfacţie imensă să-i însoţesc pe zimbri noştri pe drumul către viaţa în libertate”, spune Thomas Hennig.

Ultimele două transporturi internaţionale, din Germania şi Italia, au sosit în data de 16 mai: patru zimbri de la grădina zoologică Tierpark Berlin, un zimbru din Rezervaţia Damerower şi alţi doi din Parco Natura Viva au ajuns la Armeniş şi au fost eliberaţi în Munţii Ţarcu. Acest transport a încheiat maratonul relocărilor şi a dat startul sărbătoririi a cinci ani de la începerea proiectului de către comunitatea locală din Armeniş.

Animalele au fost selectate cu atenţie în funcţie de bagajul genetic, vârstă sau sex, pentru a le oferi cele mai bune şanse de a se adapta şi prospera în noul mediu. Zimbrii vor urma o perioadă de două luni de aclimatizare şi vor fi apoi mutaţi în ţarcuri din ce în ce mai mari înainte de a fi eliberaţi definitiv în sălbăticie. În această perioadă, zimbrii se vor adapta noii structuri sociale, habitatului, hranei şi climei. Ei vor fi permanent monitorizaţi, inclusiv pe viitor, de către echipa de rangeri a proiectului, ca în cazul turmelor de zimbri eliberate anterior. Cinci dintre zimbrii nou-veniţi au fost deja echipaţi cu zgărzi de monitorizare GPS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite