Ce aş cere şi ce aş face eu la o revoluţie morală

Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă tot a ieşit atât de multă lume pe străzi, nu a făcut-o pentru o simplă plimbare. Probabil, capul lui Moţoc se va rostogoli în faţa mulţimii, ca în drama cu Vodă Lăpuşneanu. Dar, după capul lui Moţoc, gata? Poate că e momentul să se ajungă la restartarea sistemului, după reguli noi şi cu oameni noi. Aşa că aş încerca să bifez toate cele 7 puncte de pe lista de mai jos, după cronologia de acolo

  • Demisia guvernului (se pare că s-a realizat; dar, până când personajele nu pleacă de tot de acolo, e bine de menţionat).  
  • Formarea de urgenţă a unui nou guvern, tranzitoriu, cu rolul de a asigura organizarea alegerilor parlamentare şi locale anticipate. Din noul guvern nu pot face parte foşti sau actuali membri ai guvernului.  
  • Demisia tuturor parlamentarilor (ăştia sunt aleşi prin vot uninominal, aşa că fiecare trebuie să demisioneze, pentru a lăsa locul liber, pentru noi alegeri).  
  • Demisia tuturor primarilor şi a consilierilor locali/judeţeni din ţară (inclusiv sectorul 4 şi Bucureşti, că şi ăştia sunt în ţară).  
  • Organizarea, în acest an, de alegeri parlamentare anticipate, cu o singură restricţie, pe care cei care propun candidaţi vor trebui să şi-o impună: niciun parlamentar de până acum să nu mai poată candida.  
  • Organizarea, în acest an, de alegeri locale anticipate, cu o singură restricţie, pe care cei care propun candidaţi vor trebui să şi-o impună: primarii şi consilierii aleşi până acum nu mai pot candida.  
  • M-aş delimita de şi aş respinge orice acţiune violentă având ca scop realizarea obiectivelor de la pct. 1-6. Totul trebuie făcut paşnic. Ca şi până acum.

 Text de Dan Mihai     

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite