Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte cei care muncesc la birou şi ce alte riscuri pentru sănătate presupune munca în faţa calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe persoane tinere care petrec ore în şir în faţa calculatorului suferă e spondiloză sau hernie de disc. Asta pentru că, pe lângă faptul că petrec opt sau nouă ore în faţa computerului, ei nu au o poziţie corectă pe scaun. Asta pentru că, de cele mai multe ori, se stă cu trunchiul întors, rotat sau la o distanţă necorespunzătoare faţă de ecranul calculatorului, afirmă Iulia Belc, medic primar recuperare medicală.

Potrivit acesteia, poziţia greşită şi distanţa prea mare faţă de ecranul calculatorului provoacă proiecţia anterioară a cefei. „Ne determină să aplecăm capul înainte, curbând exagerat coloana cervicală”, susţine doctorul Belc. O altă problemă e legată de tipul scaunului folosit la birou. Astfel, dacă acesta nu are braţe iar cotul nu are de ce să se sprijine, tastatura nefiind în continuarea mâinii, pot apărea dureri la nivelul coatelor, al umerilor sau al pumnilor.

Cum trebuie ales scaunul potrivit

Concret, scaunul ar trebui să aibă un spătar înalt şi drept, dar şi braţe, tocmai pentru a putea sprijini coatele la nivelul de înălţime al tastaturii, în timp ce distanţa faţă de desktop ar trebui să fie la nivelul unei lungimi de braţ, subliniază specialiştii. În ceea ce priveşte picioarele, ele trebuie să se sprijine pe o treaptă, fie ea specială sau realizată din câteva topuri de hârtie, apreciază medicul.

Însă, foarte important, poziţia viciată trebuie întreruptă de pauze succesive, la interval de 45-50 de minute. „În acest interval trebuie să ne mişcăm şi chiar să facem câteva exerciţii de de întindere pentru coloana cervicală şi pentru cea lombară, precum şi pentru restabilirea circulaţiei optime la nivelul picioarelor”, spune Iulia Belc.

Ochii şi memoria, afectate de munca la calculator

Ochii au şi eu de suferit din pricina orelor petrecute în faţa calculatorului. Pe lângă faptul că devin roşii, obosiţi, ei dau o senzaţie de usturime şi de arsură, astfel că cea mai bună alternativă o reprezintă purtarea unor ochelari cu lentile antireflex, chiar şi fără dioptrii, care să fie strict pentru protecţie.

Pe de altă parte, apar tulburările de somn, de memorie sau chiar irascibilitatea. „Toate aceste lucruri pot fi ameliorate sau evitate dacă în momentul în care apar durerile de coloană facem un consult medical pentru o evaluare corectă şi, eventual, pentru urmarea unui tratament profilactic de prevenire a tulburărilor de statică şi a durerilor vertebrale. Decompresiile, mobilizările, gimnastica medicală asistată, fizioterapia sau masajul pot ameliora problemele coloanei vertebrale cauzate de timpul prea lung petrecut în faţa calculatorului”, afirmă doctoriţa Belc, care le recomandă tinerilor să facă sport şi mişcare pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite