Candidatului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voieşte a se reorganiza, decât a da frâiele   guvernului în mâinile parveniţilor, meniţi din naştere a fi slugi şi educaţi cum să poată scoate lapte din piatră cu orice preţ!...

---

Acest text face parte din campania privind încurajarea participării cetăţenilor la vot. Pe pagina dedicată proiectului găsiţi informaţii utile despre alegerile prezidenţiale, ce drepturi aveţi ca alegători, cum puteţi solicita urna mobilă de vot, unde şi cum puteţi reclama eventualele contravenţii sau infracţiuni electorale

---

Ciocoiul ajuns om de stat se deosebeşte de omul onest prin mai multe fapte, iar mai cu seamă prin purtarea sa. El nu se pronunţă definitiv pentru nici o doctrină politică, nu pentru că are spiritul drept şi nepărtinitor, ci ca să poată exploata deodată toate doctrinele şi partidele în folosul său.

Iubirea de patrie, libertatea, egalitatea şi devotamentul sunt vorbele sacramentale ale ciocoiului, pe care le rosteşte prin adunări publice şi private; dar aceste virtuţi cetăţeneşti, de care face atâta pompă, nu sunt decât treptele scării pe care voieşte a se sui la putere.

Ajuns  la  gradul de mărire pentru care a comis toate mişeliile, a suferit toate umilinţele şi a declamat, fără de a le simţi, toate virtuţile din lume, ciocoiul îşi ridică masca ipocriziei de la ochi şi se arată lumii în mizerabila şi urâcioasa nuditate a sufletului său mic.

Inima lui, asprită de suferinţele, umilirile şi înjosirile prin care a trecut, devine incapabilă de orice simţământ frumos şi uman.

Libertatea presei îl supără, căci descoperă inechităţile vieţii sale şi nu-l lasă să despoaie de averi pe stat şi pe particulari; funcţiunile statului le împarte la ciocoi cu cea mai mare  dărnicie şi, ca să se poată folosi mai bine de ierarhie, îşi recrutează un ciocoi tot de calibrul său şi speculează prin el pâinea nenorociţilor funcţionari.

Iată tipul ciocoiului mai cu seamă din ţara noastră, unde lumina adevăratei civilizaţiuni n-a risipit înca norii cei groşi ai ignoranţei şi ai depravării.

P.S. Văzând bătaia de joc a guvernanţilor cu privire la „organizarea” alegerilor prezidenţiale pentru românii din diaspora, şi nu numai, am vrut să scriu şi eu un text acid.  Dar, mi-am amintit că, pe la 1863, un alt nemulţumit, Nicolae Filimon, a scris un text destul de bun şi pe care, oricum, nu-l mai poate revendica, din motive obiective. Aşa că m-am hotărât să reproduc fragmente din acest text, fără ghilimele şi pe numele meu. Ce, ăsta e plagiat? Ei, aşi! E primul pas spre o carieră politică extraordinară.

 

text de Dan Mihai – avocat 

Dan Mihai este jurist, cu 34 de ani vechime, din care 20 ca avocat. Este membru al APADOR-CH din 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite