CAMPANIE Ce cred românii despre meseriile lor. Unde îşi văd părinţii copiii vs unde se văd tinerii de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesia de medic, considerată la unison cea mai valoroasă pentru orice ţară   FOTO:  Shutterstock
Profesia de medic, considerată la unison cea mai valoroasă pentru orice ţară   FOTO:  Shutterstock

Începând de astăzi şi până pe 7 august pe adevărul.ro vom dezbate o temă de interes în contextul unei pieţe a muncii în care mulţi tineri nu-şi mai găsesc locul: ce cred românii despre meserii şi profesii, ce importanţă mai are o diplomă, care sunt meseriile valorizate şi cum poate fi refăcută relaţia dintre părinţi şi actuala generaţie „pierdută”.

Există o prăpastie între aşteptările părinţilor şi dorinţele copiilor când vine vorba de viitorul lor: 65% din părinţi îşi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru respect şi bani, iar 53% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani ar prefera o meserie, pentru că pot avea bani mai repede. Asta a arătat, pe scurt, studiul „Meserii pentru România”, lansat recent şi realizat de D&D Research.

În spatele acestei concluzii se află un set întreg de concepţii cu privire la meseriile şi profesiile din România, care explică de unde această diferenţă de mentalitate, care îi poate condamna la eşec pe unii tineri, au atras atenţia specialiştii.

Despre meseriile românilor, despre generaţia 18-24, aşa-numita generaţie uneori „digitală”, alteori „pierdută”, despre cele mai respectate meserii şi profesii, despre mirajul diplomelor versus „meseria, brăţară de aur”, dar şi despre nevoia de a avea angajaţi calificaţi vom discuta pe larg în săptămânile următoare. 

Începem azi şi vom încheia 7 august, încercând să găsim şi soluţii în ceea ce priveşte diferenţele între aspiraţiile tinerilor şi cele ale părinţilor.

Se visează artişti dacă n-ar trebui să-şi câştige pâinea

Ce ne arată studiul D&D Research despre meseriile românilor? Dacă nu ar trebui „să muncească pentru a trăi”, românii ar opta în proporţie covârşitoare pentru domeniul „artistic” (actor, dansator, muzician sau cântăreţ - 9,6%, la o distanţă semnificativă de cea de-a doua opţiune). 

Un alt domeniu la mare căutare este Medicina, aşa cum se poate observa de altfel şi din miile de tineri care se înghesuie în ultimii ani la admitere. Este cea mai valorizată profesie de altfel. De ce? Pentru că oferă perspectivele plecării afară, în timp ce arta este preferată datorită influenţei media, arată cercetarea care a vizat peste 1.000 de persoane ocupate, cu o marjă de eroare de 2,9%.

Tânăra generaţie, în derivă

Dincolo de această polarizare, studiul a mai pus din nou pe tapet problema lipsei de orientare în rândul tinerilor din generaţia 18-24 de ani, o generaţia aflată în căutarea identităţii profesionale. Aceştia dovedesc un nivel al stimei de sine şi al încrederii în forţele proprii mult mai scăzut decât în rândul celorlalte categorii de vârstă. 

Deşi părinţii i-au vrut „gulere albastre”, angajaţi la birou, tinerii din noua generaţie ar prefera să ştie o meserie şi consideră că diploma contează doar în proporţie de 37% la angajare.

Meserii esenţial, dar nevalorizate, cel puţin financiar

Care sunt meseriile sau profesiile respectate totuşi? Deşi mulţi tineri răvnesc la Medicină, studiul a scos la iveală că medicii şi profesorii sunt profesiile cele mai nedreptăţite, sunt valorizate, chiar considerate esenţiale, dar 42% susţin că suferă cel mai mult de lipsa de respect în societate.

Iar meseriile apar cu procente substanţial mai mici. O spun şi specialiştii în resurse umane: e nevoie de o revalorizare a meseriilor calificate, dar şi a profesiilor cu tradiţie, slab remunerate însă în România.

Pe de altă parte, deşi nu sunt în topul meseriilor respectate, peste jumătate dintre românii care deja practică o meserie din categoria „gulerelor albastre”, dacă ar trebui să o ia de la început, ar alege o meserie din aceeaşi categorie.

„Ai carte, ai parte!”

Apropo de profesii, cercetarea arată că în jur de 37% dintre angajaţi consideră că diploma este o necesitate pentru a ieşi în evidenţă şi a fi luat în seamă. 

În acelaşi timp, aproape 70% sunt de părere că zicala „Ai carte, ai parte!” se aplică aproape în toate situaţiile. Niciun părinte chestionat nu şi-ar îndrepta copilul spre meserii, ci spre Medicină (20%), Drept (10%) sau Învăţământ (7%).

infografie studiu elevi parinti cariera

Apar şi contradicţiile. Jumătate din tineri ar alege o meserie, pentru că este văzută ca o cale mai rapidă şi mai sigură de a reuşi în viaţă: diploma nu mai e o garanţie.

Meseria - pregătire din şcoală. Părinţii îşi văd copiii la facultate

Mai mult, 65% dintre români consideră că o meserie se învaţă „prin pregătire”, „la şcoală”, şcoală ce poate fi de stat sau „particulară”, eventual plătită de către angajator. În rândul tinerilor, această părere este împărtăşită chiar de peste 70% din ei. Interesant este că a treia cea mai prezentă ocupaţie în topul repondeţilor este „muncitor necalificat”.

Cercetarea mai arată că tinerii din grupa de vârstă 18-24 ani este atrasă de ideea de meserie, în timp ce părinţii lor (grupa de vârstă 45-54 ani) îşi doresc pentru copilul lor să urmeze o facultate. 

Asta în condiţiile în care un sfert dintre liceeni nu s-au înscris la Bac, aproape jumătate din cei care au dat examenul l-au picat, iar pe piaţa muncii mai puţin de 10% din joburi sunt pentru cei cu studii superioare.


Pe aceeaşi temă:

STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

ADMITERE FACULTATE 2014 S-a dat admiterea la „meseria de Mircea Badea“

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite