Agenţia Naţională Antidrog dă startul campaniei de prevenire a consumului de droguri de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de prevenire se va derula în perioada iunie - septembrie 2016 FOTO Sînziana Ionescu
Campania de prevenire se va derula în perioada iunie - septembrie 2016 FOTO Sînziana Ionescu

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) da startul campaniei de prevenire a consumului de droguri „Litoral fără droguri”, ediţia 2016. În cadrul campaniei, care se va derula în perioada 23.06 - 01.09.2016 vor exista acţiuni de informare în staţiuni, dar şi sesiuni de formare adresate poliţiştilor rutieri.

Concret, campania va demara cu o sesiune de formare în domeniul drogurilor adresată poliţiştilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Aceştia vor fi instruiţi să folosească testele de depistare rapidă a drogurilor în salivă, care vor fi aplicate conducătorilor auto aflaţi la volan.

De asemenea, în cadrul campaniei „Litoral fără droguri”, se vor desfăşura activităţi de informare a tinerilor cu privire la riscurile consumului ilicit de droguri, prin crearea unor puncte de informare în staţiunile de pe litoral, prevenire a infracţiunilor săvârşite pe fondul consumului illicit de droguri, prin testări antidrog în trafic, şi dezvoltarea de abilităţi sănătoase de petrecere a timpului liber, prin atragerea tinerilor către activităţi sportive (beach volei).

Campania se va derula în perioada 23.06 - 01.09.2016, pe întreg litoralul românesc.

„România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului. Deşi pentru consumul de caabis cu ocazia ultimului studiu realizat în 2013, în populaţia generală (15-64 ani), s-a înregistrat cea mai semnificativă creştere, România se numără printre statele cu cea mai mică prevalenţă a acestui tip de consum (locul 28 din 30 de state raportoare)”, potrivit unui comunicat emis marţi de Agenţia pentru droguri a Uniunii Europene (EMCDDA).

Canabisul rămâne cel mai consumat drog

De altfel, cele mai recente studii realizate de specilişti arată că atât în populaţia şcolară, cât şi în cea generală, în România, la fel ca şi în celelalte state membre ale Uniunii Europene, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor. „Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare (2003-2014), canabisul este pe acelaşi loc cu heroina în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri”, se arată în documentul citat. 

Specialiştii mai arată că, în ceea ce priveşte piaţa drogurilor, s-a contatat o creştere a cantităţii de canabis - masă verde recoltată, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal creşte în fiecare an. EMCDDA mai precizează că substanţele noi psihoactive (SNP), deşi au apărut pe piaţa drogurilor din România în 2009, acestea au cunoscut o perioadă de consum maxim în 2010.

Au scăzut ratele de îmbolnăvire cu HIV din consumului de droguri injectabile

„În urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament), în anul 2013 se înregistrează o scădere a interesului pentru consumul acestor substanţe. În anul 2014, se observă, însă, uşoare creşteri ale acestui tip de consum, vizibile atât în cererea la tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale”, spun specialiştii.

Cu privire la riscurile asociate consumului de droguri injectabile, în special a infecţiei cu HIV, în Raportul european se precizează că: „În Grecia şi România, ţări în care au existat anterior focare locale, ratele de noi îmbolnăviri raportate au scăzut din 2012”.

A crescut numărul deceselor din cauza supradozei

Specialiştii EMCDDA îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea numărului de decese prin supradoză în unele ţări, precum şi faţă de ameninţările reprezentate de pieţele de droguri de pe internet. „Această nouă analiză subliniază necesitatea includerii în agenda politică europeană în materie de droguri a unui set mai amplu şi mai complex de tematici politice decât în trecut”, se afirmă în raport. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite