Şeful Gărzii de Mediu, despre bombele ecologice din Prahova: Autorităţile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO facebook.com
FOTO facebook.com

Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de mediu, Octavian Berceanu, spune că în unele comune, situaţia legată de aruncarea ilegală a gunoiului nu se remediază în niciun fel şi că autorităţile nu reacţionează la nicio măsură punitivă. "Autorităţile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi, chiar dacă mergem cu propunerea de suspendare a activităţii, nu se întâmplă nimic acolo”, a spus Berceanu la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Octavian Berceanu cere ajutorul Poliţiei pentru a putea stopa această infracţiune: "Există chiar şi o plângere penală făcută de garda de mediu vizavi de acel deal de deşeuri. Totuşi, important este să dispară acele deşeuri din luncă, nimic nu se întâmplă şi nu văd niciun orizont care să-mi spună că primăria sau salubristul va ridica acele deşeuri puse în lunca respectivă. E o luncă superbă, lângă pădure, e plină de vegetaţie, de animale, e un loc unde ai face turism, altfel, dar ai patru metri de deşeuri aruncate direct pe pământ, întro zonă inundabilă, iar tot ce se scurge din deşeurile alea merge în pânza freatică.

E un deal de gunoaie, iar în spatele dealului există acea staţie de transfer de sortare care ar trebui să funcţioneze, să împartă deşeurile în fracţii, dar, în fapt, deşeurile au fost aduse îngropate la mai puţin de 300 de metri. În oglindă, l-am găsit la Urlaţi, unde la fel, la 200-300 de metri de staţia de transfer şi de sortare, deşeurile au fost îngropate chiar în Lunca Crivăţului Sărat şi puse două degete de nisip deasupra pentru că primarii au aflat că voi fi în zonă".

 Cât a stat în zonă, şeful Gărzii de Mediu a prins un localnic care arunca resturi într-o râpă. Luat la întrebări, omul spune că a fost încurajat chiar de autorităţi să facă asta.

"Am prins şi filmat chiar camioanele care veneau să verse pământ peste deşeuri. Am şi sunat la 112 când am prins camionul, nu mi s-a răspuns, probabil din cauza semnalului sau nu ştiu din ce motiv. Voiam să vină poliţia să reţină acel camion. În partea cealaltă, unde am prins camionul, ele erau vărsate într-o râpă de aproape 12 metri adâncime. Aşa s-au gândit ei să consolideze drumul şi, ulterior, să facă un drum peste deşeuri. Însă nu poţi construi peste 10 metri de deşeuri, totul cade, se duce la vale. Este noaptea minţii ce se întâmplă în acest comune din Prahova".

Fapte de natură infracţională. Primarii vor fi amendaţi 

 Pentru siguranţa cetăţeanului, trebuie să fie amendaţi primariii care închid ochii la aceste infracţiuni: "Vorbim de fapte de natură infracţională, în primul rând. Şi aş rămâne dator, ca să zic aşa, Ministerului de Interne şi Poliţiei Române dacă ne-ar sesiza şi ei astfel de fapte pentru că maşinile poliţiei trec prin aceste zone. Nu primim prea des astfel de sesizări. E o problemă de siguranţă a cetăţeanului.

Zeama, levigatul din acel gunoi, pentru că şi plouă acum, se scurge în sol, în pânza freatică, acelaşi lucru se întâmpla la Drăgăneşti şi se întâmplă şi la Urlaţi. Staţia este din Urlaţi. Autorităţile nu fac nimic, chiar dacă noi dăm amenzi, chiar dacă mergem cu propunerea de suspendare a activităţii, nu se întâmplă nimic acolo. De-asta am mers, să vedem ce se întâmplă, e catastrofal.

E clar că avem nevoie de o schimbare legislativă pentru a amenda primarul atunci când nu se întâmplă nimic, şi nu primăria. Pentru că primăria înseamnă banul cetăţeanului, care deja a fost luat o dată când i-a fost ridiat deşeul. Îi mai este luat o dată cu ocazia amenzii şi încă o dată când serviciile de salubritate se fac corect. Cetăţeanul plăteşte, practic, de trei ori pentru un serviciu, este anormal. De aceea, trebuie să găsim soluţii pentru a trage primarii la răspundere din buzunarul lor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite