3 paşi simpli care pot reduce răspândirea pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spălarea mâinilor, purtarea măştii şi
respectarea distanţării sociale pot reduce evoluţia pandemiei
Spălarea mâinilor, purtarea măştii şi respectarea distanţării sociale pot reduce evoluţia pandemiei

Dacă oamenii se spală regulat pe mâini, poartă măşti şi păstrează distanţa socială ar putea opri evoluţia pandemiei de COVID-19 fără un vaccin sau tratamente suplimentare, arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători olandezi.

Studiul, publicat în revista PLoS Medicine, a creat un nou model pentru a analiza răspândirea bolii şi a eforturilor de prevenire sau oprirea a acesteia, scrie CNN, citat de Mediafax.

Autorii cercetării, o echipă de la Universitatea Medical Center Utrecht, şi-au bazat datele pe interacţiunea oamenilor din Olanda, dar modelul este potrivit şi pentru alte ţări occidentale. „O epidemie extinsă poate fi prevenită dacă eficacitatea acestor măsuri depăşeşte 50%”, au concluzionat autorii studiului. Dacă, totuşi, publicul este lent, dar îşi schimbă în cele din urmă comportamentul, acest lucru poate reduce numărul de cazuri, dar nu va întârzia atingerea vârfului în ceea ce priveşte numărul cazurilor. Dacă guvernele închid la timp comunităţile, dar nu se iau măsuri suplimentare de protecţie personală, acest lucru ar întârzia, dar nu ar reduce atingerea numărului maxim de cazuri. O carantină de trei luni ar întârzia vârful cu cel mult şapte luni, a constatat studiul. Dar dacă distanţarea fizică impusă de guvern este combinată cu măsuri luate de fiecare persoană în parte, numărul maxim de cazuri ar putea fi redus, chiar şi după ce restricţiile autorităţilor sunt ridicate.

„În termeni concreţi, SARS-CoV-2 nu va provoca un focar mare într-o ţară în care 90% din populaţie adoptă spălarea mâinilor şi distanţarea socială cu o eficacitate de 25%”, scriu autorii studiului. Autorii susţin că guvernele ar trebui să educe publicul cu privire la modul în care virusul se răspândeşte şi să atragă atenţia cu privire la rolul crucial pe care îl are distanţarea socială, spălarea mâinilor şi utilizarea măştilor. De asemenea, ei spun că nu este nicio diferenţă dacă aceste măsuri sunt impuse sau doar recomandate. 

Măsuri anti-Covid la laşi: măşti obligatorii în pieţe şi pe şantiere

De altfel, creşterea numărului de infecţii cu noul tip de coronavirus a determinat autorităţile de la Iaşi să dispună măsuri suplimentare de protecţie. Pe lângă regulile stabilite la nivel naţional, autorităţile celui mai mare oraş din Moldova impun cetăţenilor, de la finele săptămânii trecute, să poarte mască, în anumite condiţii, şi în spaţiile deschise publice. O hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că purtatul măştii de protecţie este obligatoriu, de pildă, în pieţele agroalimentare din oraş. În Iaşi există cel puţin trei astfel de unităţi unde, mai ales în zilele de weekend, cetăţenii se înghesuie la cumpărături. 

Pe lângă această regulă, autorităţile au restricţionat şi numărul maxim de persoane ce pot fi, în acelaşi timp, într-o piaţă, la maximum 100. Vânzătorii trebuie să poarte şi ei mască, marfa trebuie acoperită cu folie de protecţie, iar atingerea ei este interzisă. Prin aceeaşi hotărâre, autorităţile au impus mască de protecţie şi în şantierele unde lucrează cel puţin trei muncitori. Tot de la finele săptămânii trecute, în toate spaţiile închise ale Primăriei Iaşi sau ale unităţilor subordonate nu pot intra decât atâtea persoane câte ghişee sunt în acel spaţiu. Cetăţenii trebuie să poarte mască şi să accepte să li se măsoare temperatura. Măsuri restrictive au fost impuse şi în privinţa transportului în comun, după ce, săptămâna trecută, mai mulţi angajaţi ai operatorului local de transport au fost găsiţi infectaţi. „Începând cu data de 24 iulie 2020, timp de 14 zile, accesul călătorilor în mijloacele de transport public este permis doar în limita locurilor pe scaune şi numai cu mască de protecţie”, e decizia luată de reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Parcurile din Iaşi vor fi şi ele păzite în permanenţă de poliţiştii locali, care trebuie să se asigure că se respectă distanţarea dintre persoane. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite