USL: E nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, astăzi, că este nevoie de o acţiune rapidă a Parchetului pentru a clarifica situaţia ambiguă de la Curtea Constituţională, generată de emiterea a două documente complet diferite.

"Din păcate, inadvertenţele actelor succesive emise de reprezentaţi ai Curţii Constituţionale, precum şi declaraţiile şocante ale unora dintre judecători, creează o anumită ambiguitate. Noi considerăm că e nevoie de o acţiune rapidă din partea Parchetului pentru a clarifica această situaţie", a spus Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, USL consideră că voinţa CCR a fost cu maximă claritate exprimată în hotărârea din 2 august 2012, apreciind că, dacă CCR nu ar fi voit decât listele electorale aşa cum acestea existau la 29 iulie, nu ar fi avut nevoie de un termen de 30 de zile pentru ca acestea să fie trimise.

Vosganian a spus că, în condiţiile în care există două acte juridice complet diferite ale Curţii, este limpede că unul nu este corect, el apreciind că acest lucru înseamnă că cel care l-a întocmit a viciat voinţa plenului CCR şi făcut fals în acte publice.

"În regulamentul de funcţionare al CC apare clar care este competenţa oricăruia din judecători, incusiv a preşedintelui CC, de a emite decizii în concordanţă cu voinţa plenului. Când unul din judecători emite decizii sau documente cu putere de decizie sau care modifică decizii, el trebuie să aibă de partea sa voinţa plenului CC. Altminteri, un judecător al CC e la fel de supus legilor României ca oricare alt cetăţean român", a spus Vosganian.

El a arătat că Parchetul trebuie să cerceteze modul în care au fost emise cele două documente ale CC care diferă categoric.

"Aş vrea ca Parchetul să cerceteze modul în care au fost emise aceste documente, pentru că chiar preşedintele suspendat a acuzat o persoană din CC în legătură cu emiterea hotărârii din 2 august. Aşa cum Parchetul s-a sesizat cu «Domnule chestor», de ce nu s-a sesizat şi cu «Domnule Asesor»?", a spus Vosganian.

Întrebat dacă USL va depune sesizare la Parchet pe această temă, Vosganian a spus că acest lucru trebuie decis în cadrul Uniunii, el arătând, însă, că elementele unei autosesizări sunt evidente.

"Destinul acestei ţări e într-o ambiguitate din care trebuie să ieşim. Cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea, să tragă consecinţe, indiferent cine e acela, pentru că nu putem considera că ambele documente sunt valabile", a spus Vosganian.

În 2 august, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Curtea anunţa că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului ca până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite