Toate atacurile lui Călin Popescu Tăriceanu, de la capii Justiţiei la preşedintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Proaspătul co-preşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prezent vineri la Congresul de fuziune a Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator condus de Daniel Constantin, a lansat mai multe atacuri la adresa adversarilor politici, dar şi la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a Justiţiei din România.

Tăriceanu a susţinut un discurs vineri, la Congresul PLR-PC, în faţa a peste 1.400 de delegaţi prezenţi la eveniment. Co-preşedintele ALDE a vorbit despre foştii săi colegi din PNL, inclusiv despre Alina Gorghiu, pe care a comparat-o cu Ana Pauker, despre preşedintele Klaus Iohannis pe care l-a acuzat că ar sprijini restricţionarea ajutoarelor sociale pentru românii din Marea Britanie, dar şi despre Justiţia din România.

"Aş vrea să vorbim despre o urmaşă demnă a Anei Pauker, cred că am putea să o numim Alina Gorghiu-Dej. Alături de ea, acest partid este condus de un pluton de locotenenţi ai lui Băsescu. Aşteptările mele de la acest partid sunt nule”, a spus Tăriceanu, care a vorbit în termeni duri şi despre sprijinul acordat de Mircea Geoană celor din PNL. "Astăzi, PNL nu mai poate fi considerat nici ca partid liberal, nici ca partid democrat. Genul de măsuri pe care le promovează duc România la dictatură. Am auzit analişti care spun că PNL este la 40%. Eu am îndoieli, văd astăzi PNL ca pe o căruţă care are o grămadă de găuri", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului nu l-a uitat nici pe preşedintele Klaus Iohannis, pe care l-a criticat, însă, în termeni mai blânzi. „Am rămas neplăcut surprins de afirmaţiile preşedintelui României la întâlnirea cu David Cameron în care, dacă am înţeles bine, sper să nu greşesc, a acceptat punctul de vedere al Marii Britanii care doreşte să introducă restricţii în  ce priveşte ajutoarele sociale pentru românii din Marea Britanie. Românii care merg să muncească în străinătate în Europa, inclusiv în Marea Britanie, au aceleaşi obligaţii, dar şi drepturi. Dacă ei îşi plătesc obligaţiile către stat, trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. Acest drept trebuie apărat, nu trebuie făcute cedări din partea autorităţilor române”, a spus Tăriceanu. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul britanic David Cameron la Bruxelles, la 11 iunie. În realitate, preşedintele Klaus Iohannis i-a spus lui Cameron că accesul românilor pe piaţa forţei de muncă din Marea Britanie nu poate fi restricţionat şi i-a transmis, totodată, că înţelege poziţia referitoare la faptul că „unii beneficiază, poate un pic pe nedrept, de anumite beneficii sociale“, fără să discute însă despre introducerea unor măsuri de restricţionare a acestora.

„Am două certitudini: ascultarea telefoanelor şi arestarea preventivă“

Una dintre temele explorate pe larg de Tăriceanu în discursul său a fost şi Justiţia. Co-preşedintele ALDE a acuzat abuzuri din partea unor instituţii pe care nu le-a numit, dar pe care le-a caracterizat ca fiind unele „de forţă, represive“.

„Se spune că în viaţă există două certitudini: taxele şi moartea. Ei bine, în România mai există două certitudini : ascultatul telefoanelor şi arestul preventiv“, a spus Tăriceanu.

“Schimbarea de care avem nevoie nu trebuie să însemne încarcerarea cetăţenilor obişnuiţi luni întregi fără ca aceştia să fie vinovaţi. Schimbarea nu trebuie să însemne schimbarea prezumţiei de vinovăţie prin spectacolul cătuşelor. Nu transformăm spectacolul din Justiţie ca principal element de delectare a cetăţenilor care privesc jurnalele de ştiri. Schimbarea nu se poate realiza cît nu se rezolvă încălcările flagrante ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a mai afirmat co-preşedintele PLR. 

Citeşte şi:

PLR şi PC au fuzionat. Daniel Constantin i-a mulţumit lui Dan Voiculescu. Ponta a trimis o scrisoare din Turcia

Partidul Conservator condus de Daniel Constantin şi Partidul Liberal Reformator păstorit de Călin Popescu Tăriceanu au aprobat astăzi fuziunea celour două formaţiuni. Noul partid va purta aceeaşi denumire ca şi formaţiunea liberală din Parlamentul European: ALDE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite