România nu a reuşit să obţină sprijinul tuturor statelor pentru aderarea la Schengen. Ponta: Am cerut scoaterea de pe ordinea de zi a JAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a Consiliului JAI dosarul de aderare a României la apaţiul Schenngen, arătând că s-a consultat şi cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă. Ponta spune că România nu ar fi obţinut unanimitate, ceea ce ar fi însemnat respingerea aderării României la spaţiul Schengen.

„După consultarea pe care am avut-o şi cu preşedintele Ioahannis, am cerut din nou amânarea, JAI cred că este săptămâna aceasta, am cerut amânarea, scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că ştiam foarte clar că, în JAI, la intrarea în Schengen nu mai este ca la refugiaţi, cu vot majoritar, ci este cu vot unanim şi ştiam sigur cine va vota contra şi, dacă se va vota contra, practic se respinge. Asta este realitatea. Ce rost are să vorbim despre altceva? Nu este o realitate care are legătură cu situaţia internă din România“, a spus Ponta.

Ponta a încercat să arunce vina în curtea preşedintelui Klaus Iohannis, reprezentantul României la Consiliul European, pentru nereuşita înregistrată cu Schengen. „Am văzut tot felul de trăzniţi care vorbesc că: Domnule, nu am intrat din cauza lui Ponta. Păi, ce, eu merg la Consiliul European? Merge domnul Iohannis. Nu cred că nu am intrat din cauza domnului Iohannis. Cred, pur şi simplu, că din motive de politică internă ale unor state din UE, din 2011 şi până azi, am tot fost amânaţi, probabil că vom mai fi şi în 2016. Vedeţi dumneavoastră sub preşedinţia olandeză că o să voteze să intrăm în Schengen? Mă îndoiesc, mai ales că Olanda a fost întotdeauna cea care a zis că votează contra. Vorbim de lucruri concrete, restul este politichie de Dâmboviţa că: ştim noi că este din cauza lui Ponta, că am auzit noi că este din cauza lui Dragnea. De unde or şti miniştrii de la JAI cine este Dragnea? Sunt tot felul de... mai spun şi lucruri trăznite liderii PNL“, a adăugat Ponta.

Întrebat câte state se opun aderării României la Schengen, Ponta a răspuns: "Unul, întrebaţi-l pe domnul preşedinte, care are relaţii foarte bune cu ţara respectivă".

Premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, i-a transmis premierului Victor Ponta să nu mai acuze Olandă pentru eşecul aderării noastre la spaţiul Schengen, ci să se uite la propriile probleme penale care îngreunează situaţia României.

„L-am văzut ieri foarte volubil pe premier. În zările pe care le străbate, în general în Orient, a glăsuit despre Schengen (n.n. a anunţat că România nu va adera la spaţiul Schengen din cauza Olandei). Bineînţeles, conform obiceiului, a dat vina pe Olanda. Sigur, relaţia cu Olanda este dificilă din cauza multor lucruri care s-au spus şi altora care nu s-au spus. Dar dacă ai o problemă cu Olanda, de ce nu stai de vorbă cu Olanda, domnule premier Ponta? Pentru că Guvernul trebuie să facă lucrul acesta“, a spus Cătălin Predoiu, într-o conferinţă la sediul partidului. 

Cătălin Predoiu crede că în acest moment Guvernul nu poate negocia cu alte state europene aderarea României la Schengen din cauza slabei credibilităţi pe care o are premierul Ponta, după ce a fost trimis în judecată. 

„Dar de ce nu staţi de vorbă cu Olanda? Şi atunci o să vedeţi ce o să vă spună Olanda şi v-o spune orice stat membru UE: ce Schengen vrei, domnule Ponta, când dumneata eşti trimis în judecată penală? Ce Schengen vrei când la indicele de corupţie eşti fruntaş?. Aceasta este cauza pentru care nu intrăm în Schengen, la care se adaugă, evident, şi ineficienţa, devenită previzibilă, a Ministerului de Externe sub tutela domnului Ponta“, a susţinut Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite