Premierul Tudose mută spectaculos. Legitimează protestatarii legilor antijustiţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcare spectaculoasă a premierului Tudose. Pe 27 decembrie se întâlneşte cu reprezentanţii a zeci de organizaţii civice, care au organizat protestele de stradă împotriva modificărilor legilor justiţiei şi a Codurilor Penale. Efectul este important. Nimeni, nici jandarmii, nici ministrul de Interne, nici primarii nu vor putea invoca neautorizarea manifestaţiilor pentru o eventuală reprimare, dacă însuşi premierul îi  primeşte la discuţii.

Iată declaraţia premierului: Vă mulţumesc pentru urări. De asemenea, vă doresc şi dumneavoastră numai gânduri bune. Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României şi al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranţă şi deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!“.

Aceasta-i poziţia raţională, pe care ceilalţi politicieni n-au avut inteligenţa să o adopte. Nu sunt fan al premierului Tudose, dar de data aceasta are dreptate.

Spre deosebire de premier, iată ce spunea Tăriceanu despre manifestanţi: „corupţia poate să ucidă chiar pe cei care strigă sloganurile astea şi care sigur că găsesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minimă experienţă politică şi cunosc regulile democraţiei nu le iau în seamă".

În contrast cu Tăriceanu, premierul Tudose legitimează mişcările de protest care se derulează de câteva luni în toată ţara, le consideră normale, şi vrea să afle direct de la protestatari ce-i nemulţumeşte. Chiar dacă sunt manifestaţii neautorizate.

Am auzit la tv şi argumentele unei dne avocat (nu i-am reţinut numele), conform cărora Parlamentul e suveran, poate da orice legi doreşte, iar toată suflarea românească, în frunte cu premierul, este obligată să se supună şi să le execute. Ce vorbiţi, dnă avocat? Chiar dacă puterea a instaurat „dictatura” parlamentară, dacă bagă pumnul în gura opoziţiei, dacă distruge justiţia şi lupta anticorupţie ca să poată fura liniştită? Ce diferenţă este între un dictator şi 250, votaţi de 18% din electorat? Niciuna! Ce ar trebui să facă societatea, să stea cu braţele încrucişate, asistând impasibilă, timp de patru ani, la distrugerea alianţelor României şi a statului de drept? Aţi auzit de democraţia participativă?

Nu este prima acţiune care separă net atitudinea premierului de aceea a colegilor săi din coaliţia aflată la putere.

Niculae Bădălău, preşedinte executiv al PSD, îl avertizează pe Tudose că nu el este şeful partidului, să decidă în probleme precum destinaţia Palatului Elisabeta. Aşa este, nu e şeful partidului, dar banii ţării sunt în mâinile lui, şi nici nu are de dat socoteală în dosare penale aflate pe rol. Pricepe dl Bădălău diferenţa?

Iar răspunsul premierului a fost: „România nu este monarhie, ci republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”.

Să amintim şi de scandalul dintre premier şi dna Firea, din care aceasta din urmă a ieşit şifonată, pentru că a doua zi Dragnea s-a afişat umăr la umăr cu premierul, care i-a şi arătat limba lui Codrin Ştefănescu, un fel de a spune „nu-mi pasă de voi”.

Tot premierul Tudose a aprobat un memorandum pentru un nou sediu al DIICOT, necesar în vederea creşterii numărului de salariaţi de la 250 la 450. Adică un „cadou” de Crăciun pentru „statul paralel”. Pe care nici nu-l înţelege („nu înţeleg conceptul, sincer”). Spre deosebire de Dragnea şi Tăriceanu care vituperează împotriva „statului paralel” ori de câte ori au ocazia.

Că premierul Tudose poate mai mult decât lasă să se întrevadă a dovedit-o cu ocazia eliminării din guvern a celor două dne, Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh. Nu pentru că erau penale, ministrul ALDE, penal şi el, a scăpat. Ci pentru că atunci când dispunea Tudose ceva, cele două dne dădeau fuguţa la Dragnea să-i ceară aprobarea.

Tot premierul Tudose s-a spălat pe mâini de modificarea legilor justiţiei, trimiţându-le la parlament, să-şi asume parlamentarii protestele din piaţă şi din faţa parlamentului. O mişcare inteligentă, care-i permite acum să joace tare. Îi invită pe protestatari la discuţii.

Una peste alta premierul Tudose pare conştient de cele două atuuri importante pe care le are. Nu are dosare penale, cum au Dragnea, Tariceanu şi alţi lideri ai coaliţiei, şi are pe mâna banii bugetului. Îi distribuie cum crede el că e mai bine, nu cum vrea Dragnea. Şi aşteaptă să înţeleagă şi baronii, şi primarii coaliţiei, acest „amănunt” esenţial. Frica lui Dragnea faţă de ce ar putea face premierul rezultă şi din mutarea, precipitată, a M.Of. de la Guvern la Camera Deputaţilor. Să nu care cumva să publice Tudose vreo OUG neaprobată de partid!

Vom vedea după Anul Nou cum îşi valorifică premierul Tudose aceste două importante atuuri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite