Cioloş: Obiectivul Guvernului nu e să înlocuiască clasa politică. Nu vom schimba o lege electorală prin Ordonanţă de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Dacian Cioloş, a afirmat, duminică, în cadrul unui interviu că Guvernul pe care îl conduce va încerca să recâştige încrederea românilor în actul de guvernare. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a precizat că nu are de gând să schimbe legea electorală pentru alegerile locale prin Ordonanţă de Urgenţă.

Principalele declaraţii:  

Despre preluarea mandatului

Am un sentiment de responsailitate pentru că ştiu că aşteptările sunt foarte mari, iar posibilităţile limitate. Pe anumite paliere se vede că există o aşteptare. Se doreşte un semnal că Guvernul vrea să producă schimbări. De asemenea, cred că se trimite un semnal ca cei care vor câştiga alegerile 2016 să continue schimbarea. 

Dacă va păstra măsurile din timpul Guvernului Ponta

Da, asta e intenţia. Atât măsurile din Codul fiscal pentru a redinamiza sectorul economic. Da, şi creşterile salariale în sectorul bugetar sunt necesare, probabil sunt necesare şi în alte domenii. Trebuie să vedem ce se întâmplă, însă, şi cu procesul legislativ. 

Creşterile din sectorul bugetar trebuie să producă şi îmbunătăţirea actului administrativ pentru a fi justificate. 

Proiectele prioritare pentru investiţii

În primul rând  investiţiile în infrastructură, cele din domeniul transportului. Chiar am stat mai devreme de vorbă cu ministrul Transporturilor pe anumite chestiuni. Legătura dintre regiunea Moldova şi Transilvania este prevăzută în Masterplan. Ştim că de obicei Moldova este lăsată de o parte. 

Am promis ca pe 15 decembrie să mergem în Parlament cu un plan de acţiuni sectoriale. E important că vrem să facem aceste lucruri, să arătăm că noi vrem să trecem la acţiune. 

Neavând un partid politic în spate care să ne susţină e posibil să fie uneori mai dificil. PNL a anunţat public faptul că ne va susţine.  E important să păstrăm un contact permanent cu grupurile parlamentare. Vom merge să discutăm cu grupurile parlamentare pentru a le explica ce vrem să facem. O să căutăm să avem mereu sprijinul partidelor pentru că e nevoie de majorităţi pentru a face proiectele pe care le propunem.

Trecem printr-o criză de încredere, care e foarte periculoasă pentru viitorul democraţiei. Obiectivul guvernului nu e să înlocuiască clasa politică, ci să facem schimbări pentru a recâştiga încrederea în guvernare, inclusiv în sistemul politic.

Depolitizarea administraţiei 

Politizarea excesivă a dus la diminuarea gradului de competenţă în instituţiile publice. Guvernul are aici anumite instrumente pentru mişca lucrurile din punct de vedere al depolitizării administraţiei, dar nu pentru a politiza ulterior cu oameni veniţi din alte partide. Vrem să predeăm o administraţie depolitizată (...) Cred că va trebui să trecem prin parlament o lege a funcţionarului public şi cea a salarizării unice. 

Se aşteaptă depolitizarea administraţiei, pentru că politizarea a scăzut gradul de eficienţă. Corupţia poate să ucidă, când dă dovadă de incompetenţă sau indiferenţă. Cred că dacă guvernul dă dovadă că reuşeşte să mişte lucrurile din punct de vedere al depolitizării, să predăm o administraţie care să fie mai eficientă, să nu fie politizată.

Despre o şcoală superioară de administraţie

Există, dar să vedem eficienţa ei? Sunt probleme din punct de vedere al eficienţei. Criteriile de promovare în carieră a funcţionariilor trebuie să fie clare. De aceea, aceste criterii clare de performanţă şi o salarizare legată de performanţă sunt elemente care trebuie să meargă împreună. 

Despre posibile tăieri în administraţie

Cu siguranţă va fi nevoie şi de o diminuare, dar nu prin tăieri arbitrare. În unele zone vor fi nevoie de întăriri, în altele de subţieri. Însă, va fi nevoie o creştere a nivelului de salarizare pentru a fi o activitate cum trebuie. Şi acum există discrepanţe foarte mari în acest sector, de la un minister la altul. 

Proiect-pilot de reformă administrativă la SGG

Şeful cancelariei şi şeful SGG lucrează la acest proiect. Vrem un secretariat general care să fie competent în pregătirea şedinţelor de guvern, în relaţia cu unele instituţii. Există o şcoală de administraţie publică, dar trebuie să vedem eficienţa ei. (...) Trebuie criteriile de recrutare şi avansare să fie foarte clare, nu le poţi cere oamenilor să facă mai mult dacă nu le spui şiu cum să facă.

Despre echipa guvernamentală

I-am lăsat şi plecând de la sectorul privat, Erau oameni pe care-i ştiam, dar care nu doreau să accepte pentru că aveau proiecte în derulare. Am urmărit numeroase CV-uri. Voiam să fie şi pe domeniul de activitate propus, să aibă experienţă. Au fost oameni care au renunţat la salarii mult mai mari.

Nu cred că au fost 50% (n.r. - care l-au refuzat pentru funcţiile de miniştri), dar cred 40% au fost. Au fost şi situaţii în care am contactat 2-3 oameni pentru acelaşi portofoliu, am discutat cu ei şi apoi am ales.

Am făcut guvernul repede pentru că situaţia era tensionată în Europa, România nu avea un guvern stabil. Am fost conştient că e important să avem un guvern stabil cât mai repede. Au fost şi ezitări pentru că am lucrat singur, nu am avut un guvern care să vină cu o echipă şi un program de guvernare. Eu a trebuit să lucrez şi la o listă, şi la program.

Nu am discutat cu partidele despre programul de guvernare, am vrut să-mi asum singur responsabilitatea, unde am simţit că există ezitări am făcut schimbări, tocmai pentru a-mi asuma responsabilitatea.

Despre renunţarea la Andrei Baciu la portofoliul Sănătăţii

Nu am renunţat doar din cauza pozelor, ci pentru că dânsul nu a fost onest cu ceea ce fost pe CV. A omis anumite lucruri care erau esenţiale. Dar, acum e important că avem un om care cred va câştiga încrederea celor din domeniu. 

Despre legislaţia electorală

În primul rând, pentru a modifica legea electorală e necesară o susţinere politica mare în Parlament. Nu cred că e normal ca un Guvern să schimbe o lege electorală prin OUG. O astfel de modificare trebuie făcută prin colaborare cu partidele politice din Parlament. Din discuţiile avute am văzut că partidele nu sunt pentru asmenea schimbări. 

De altfel, dacă Guvernul îşi va asuma un asemenea proiect cred că Guvernul îşi va pierde jumătate de mandat numai pentru modifcarea legii electorale.

Despre criteriile de integritate ale minştrilor  şi Ministerul Consultării Publice

Vom folosi toate instrumentele pe care le avem pentru ca oamenii să se pună  în ordine în ceea ce priveşte integritatea sau să nu mai ocupe funcţii publice dacă au probleme de integritate.

Dacă pornim de la ideea că administraţia e în slujba cetăţeanului trebuie să existe şi un feedback. Administraţia trebuie să ţină cont şi de părerea cetăţenilor.

Despre atentate teroriste şi cererea făcută de Franţa pentru sprijin

Şi Guvernul României pregăteşte o strategie (n.r.-referitoare la măsuri antiteroriste). Ministrul Apărării, cel de Externe şi cel de Interne lucreayă la un astfel de proiect, astfel de idei.

Despre întărirea rolului României în UE 

România are nevoie de o prezenţă mai activă în UE. De multe ori vorbim ca şi cum am fi undeva în afara UE, uitând că noi suntem parte şi că putem să ne impunem şi punctele de vedere, o viziune coerentă când e vorba de politici mare ale UE - politica energetică, politica privind migraţia. Acest lucru presupune să avem o viziune a noastră. Trebuie să o facă Guvernul, împreună cu societatea civilă, coordonată cu alte state membre, pentru a forma majorităţi.

Nu e rău să fii nici într-o minoritate de blocaj, dar trebuie să vii apoi cu alte idei, pentru a crea o altă majoritate pe o altă viziune. În 2019 România va asigura preşedinţia UE. Până atunci trebuie să câştige credibilitate şi prestigiu pentru a-şi promova propriile proiecte.


Premierul Dacian Cioloşa condus prima şedinţă de guvern joia, după ce, marţi a primit votul de încredere al Parlamentului şi a depus jurământul de învestitură la Cotroceni.

„Va fi o şedinţă mai scurtă pentru că nu avem multe acte normative, fiind instalaţi de câteva zile. Astăzi vom adopta o ordonanţă privind organizarea ministerelor, în urma votului Parlamentului. Sunt câteva modificări în structura unor ministere. Cred că cinci, modificări de nume şi reorganizări, mai ales economice. Partea de Dialog Social a trecut în coordonarea doamnei ministru al Muncii. Am creat un nou minister al Consultării publice, de deschidere spre societatea civilă. Am cerut doamnei Alexandru să vină cu o propunere de reoganizare a acestui minister. Vom avea consultări şi pe partea economică cu mediul de afaceri. Aş vrea ca şi restul societăţii să aibă canale de comunicare cu acest Guvern.

Nu aş vrea ca iarna să ne prindă nepregătiţi. O să rog ministrul de Interne şi al Transporturilor să facă o prezentare. Cei care au competenţă şi sunt interesaţi să ni se alăture îi invit să-şi depună candidatura în aceste Autorităţi de Management. O să-l rog pe domnul Dâncu să ne gândim la reforma admnistrativă, de creştere a actului administrativ. O să o rog pe doamna ministru de Finanţe să ne facă o prezentare a situaţiei privind pregătirea Bugetului. Să vină cu un proiect de Buget cât mai repede, chiar săptămâna viitoare. V-aş ruga să veniţi sâmbătă cu o primă prezentare“, a afirmat Cioloş în prima şedinţă de Guvern. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite