PNL îl strânge cu uşa tot mai tare pe Cioloş. Premierul, obligat să explice în Parlament refuzul de a modifica legea electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La solicitatea PNL, premierul Dacian Cioloş va explica, luni, în plenul Camerei Deputaţilor motivele pentru care a decis să nu fie de acord cu asumarea de către Guvern a modificării legislaţiei electorale, în sensul în care primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin. Este pentru prima dată când Dacian Cioloş va participa la Ora premierului, un program instituit de Camera Deputaţilor.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că premierul Dacian Cioloş va participa, mâine, în plenul Camerei Deputaţilor, la Ora prim-ministrului. De la învestirea actualului Guvern, premierul Dacian Cioloş nu a fost chemat în Parlament, în cadrul Orei premierului. Tema dezbaterii a fost propusă de grupul parlamentar al PNL.

La scurt timp de la decizia premierului Dacian Cioloş de neasumare a Guvernului a modificării legislaţiei electorale pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, liberalii îl obligă, practic, să explice, în plenul Camerei Deputaţilor, motivele pentru care nu a fost de acord cu propunerea PNL.

Întrebat de „Adevărul“ ce aşteptări are de la dezbaterea de mâine, liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolaescu a răspuns: „Aştept ca dl. Cioloş să vină să ne explice cum se face o democraţie reală fără să respecţi o majoritate atunci când alegi un primar“. Un singur tur de scrutin la alegerile locale înseamnă alegerea unor primari chiar şi cu 20 - 30%, ceea ce nu asigură o majoritate de 50% plus 1.

Liberalii au cerut Guvernului Cioloş să adopte o ordonanţă de urgenţă sau să-şi asume răspunderea pe un astfel de proiect, însă premierul a decis să nu îşi asume un asfel de angajament după ce a văzut că nu se poate baza pe o majoritate parlamentară. PSD, UNPR şi ALDE i-au transmis lui Cioloş la consultările care au avut loc în urmă cu două săptămâni că se opun revenirii la alegerea primarilor în două tururi.

Relaţia PNL-Cioloş scârţâie tot mai mult

PSD este partidul cel mai dezavantajat pentru că are cei mai mulţi primari care, astfel, îşi pot conserva funcţia pentru încă un mandat. În urma unor lungi negocieri, preşedintele PSD Liviu Dragnea a reuşit să-i convingă şi pe Gabriel Oprea şi pe cei di copreşedinţi ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, să susţină, alături de PSD, nemodificarea actualei legislaţii.

Refuzul lui Cioloş i-a nemulţumit pe liberali, care au ieşit cu mai multe atacuri la adresa premierului. Voci din PNL l-au acuzat pe Cioloş de pactizarea cu PSD până la ignorarea democraţiei. La reproşurile liberalilor, Cioloş a răspuns printr-un scurt mesaj. „Nu vreau să dau lecţii nimănui. Îi rog doar, cu respect şi încredere, pe cei care învinuiesc Guvernul de teamă sau de lipsă de responsabilitate să pună în practică ceea ce cer altora să facă“, a susţinut premierul în răspunsul care îi viza pe cei care susţin schimbarea legii electorale.

În aprilie 2015, PNL a votat, cot la cot, cu PSD actuala legislaţie electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Liberalii explică răzgândirea de acum spunând că a fost vorba de un troc politic între PSD şi PNL: un singur tur la primari în schimbul votului prin corespondenţă.

Programul Ora premierului a fost instituit în urmă cu un an de Camera Deputaţilor şi prevede participarea prim-ministrului în prima zi de luni de la începutul fiecărei luni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite