Ludovic Orban: Schimbarea programului de guvernare este crimă cu premeditare împotriva companiilor româneşti şi cu capital străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Eduard Enea
Foto Eduard Enea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, joi, pe Facebook, că schimbările prevăzute în programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE reprezintă ”o crimă cu premeditare” împotriva companiilor şi a şanselor de dezvoltare a României.

”Ceea ce face PSD prin schimbarea programului de guvernare este o crimă cu premeditare împotriva companiilor româneşti şi cu capital străin şi împotriva şansei de dezvoltare economică a României. Impozitarea cifrei de afaceri a companiilor şi desfiinţarea cotei unice sunt măsuri care vor lovi puternic în cei care muncesc, care crează valoare adăugată, care au performanţe în activitate, cei care duc greul creşterii economiei”, a scris Ludovic Orban.

Liderul liberalilor a avertizat că implementarea acestor măsuri poate duce la o nouă criză economică şi a cerut celorlalte forţe politice să se alăture PNL în încercarea de stopa adoptarea actelor normative preconizate de către guvernul Tudose.

”Aceste măsuri vor alunga investitorii, vor duce la închiderea a zeci de mii de companii, vor frâna dezvoltarea companiilor aflate în expansiune şi în ultimă instanţă vor duce la stagnare economică, şomaj, scăderea veniturilor populaţiei şi chiar la o nouă criză economică. Fac apel la toate forţele politice, la toţi oamenii cu capul pe umeri din societatea românească să vină alături de noi şi să se opună adoptării acestor legi ticăloase”, a mai scris Orban.

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALD. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană.

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit şi va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arată noul program de guvernare.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

În plus, o taxă nouă va fi introdusă pentru companiile din energie.

"În ceea ce priveşte impozitarea profitului, o restabilire a echităţii considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obţinute din extracţia de resurse natural şi neprelucrate în România, cu cel puţin 20%, prin adoptarea noii legi a redevenţelor, cel târziu la finan lul anului 2017", mai arată documentul.

Programul de guvernare prevede şi alte măsuri noi faţă de programul iniţial de guvernare, din ianuarie.

"Intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie", arată documentul.

Programul PSD propune înăsprirea legislaţiei privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-şi reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înfiinţa o societate un anumit număr de ani după două insolvenţe.

"Totodată, vom modifica legea insolvenţei cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-şi respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de şase luni", arată noul program de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite