UPDATE Grapini, criticată în Comisia Roşia Montană: Aţi citit proiectul de lege?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului
Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului

Ministrul Economiei, Varujan Vosgania, şi ministrul IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului, Maria Grapini, au fost audiaţi, luni, de Comisia parlamentară privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

UPDATE Senatorul PNL  Dian Popescu: "V-aţi gândit să preluaţi proiectul Roşia Montană de la ministerul "Marilor Proiecte?

Vosganian: "Am atâtea poveri încât nu-mi lipseşte curajul. Nu eu am vrut să se ia Roşia Montană de la ministerul Economiei. Eu sunt dispus să-l asum"

UPDATE Darius Vâlcov. Institutul Geologic spune că mai există şi alte metale, raportul ANRM spune că nu mai există, ambele sunt instituţii ale statului. Dvs. ce aţi face? Vă întreb, a apărat statul român interesele naţionale.

Vosganian: Ştiu că au existat speculaţii şi că ar exista şi alte metale rare. Există posibilitate de monitorizare a activităţii RMGC privind raportul dintre aur şi argint. Ar fi util să invitaţi şi fostii directori ai ANRM. Nu ştiu ce criterii au avut cele două instituţii, fiecare să spună altceva. În vremea aceea, nicio societate nu a vrut să se implice. Gabriel Resources a fost s-a implicat în această chestiune. Aproape und eceniu statul român a căutat un partener. Mi-e greu să judec ce au făcut colegii mei la vremea aceea.

Sorin Găman: Oricine are teren la Roşia Montană poate negocia cu societate. Indiferent cât aur sau argint, chiar dacă va fi dublu, se plăteşte redevenţa pe cât se scoate. Se plăteşte 6% din toată cantitatea extrasă.

Alexandru Vegh: Nu sunteţi avizator, dar aveţi obligaţii asupra exproprierilor. În acea zonă, oamenii sunt de acord cu exploatarea, dar nu cu expropierile.

Vosganian: Domnul Găman nu poate să spună care este proporţia statului român, să nu-l forţaţi să comenteze rezultatele negocierii unul alt coleg. m-am gândit să listăm şi Oltchimul la bursă. Este o datorie constituţională ca resursele să se exploateze în interesul naţional. Dar am definit care este interesul naţional, care sunt implicaţiile de mediu?Sunt de acord ca orice contract să corespundă acestor criterii. 

Secretar de stat Ministerul Economiei Sorin Găman: 300 de milioane de euro pierdere pentru RMGC. Suma cheltuită pe partea de exploatare, patrimoniu cultural, se ridică la 450-500 milioane de dolari.

UPDATE Varujan Vosganian: "Eu nu mă distanţez de proiectul guvernamental. Ministerul Economiei nu a fost minister avizator. Am adus un istoric al întregului proiect şi am adus o serie de documente care nu se regăsesc pe site-ul ministerului Economiei. Acest contract a fost negociat de colegul meu, domnul Şova. Nu pot să fac aprecieri despre cum a negociat domnul Şova. Nu cred că pot să mă pronunţ despre activitatea colegului meu. Este vorba despre solidaritate guvernamentală".

Dup ministrul Grapini, a urmat la audieri Varujan Vosganian care a venit însoţit de doi secretari de stat.

Maria Grapini: "Dacă credeţi că se putea face un studiu de impact asupra turismului, vă spun că nu. În strategia de turism, avem obiective turistice. Dacă le putem face sau nu, depinde de condiţiile în care se va face exploatarea. Nu ai cum să măsori un impact"

Şedinţa a început cu audierea ministrului Maria Grapini, care a primit mai multe critici din partea membrilor Comisiei.

"Mă aşteptam să ne spuneţi cifre exacte. Nu cred că omul Grapini este vinovat, dar ar fi trebuit secţionat firul în patru. Vă mulţumesc pentru sinceritate, asta dovedeşte că nu faceţi politică de mult timp", a intervenit vicepreşedintele Comisiei, Haralambie Vochiţoiu.

Maria Grapini: "Eu cred că vreţi să scoateţi cifre pe care nu vi le poate da nimeni".

Popescu Dumitru Dian: Mă aşteptam să vă referiţi mai concret la proiectul economic. Vă întreb concret. Aţi citit proiectul de lege? Pentru că dacă da, atunic vă întreb dacă dvs. vedeţi din punct de vedere economic o afacere? Vorbiţi ca un om de afaceri, ca om politic ne-am lămurit.

Marian Grapini: Am spus că nu avem un câştig economic suficient, de aceea am recurs la consultare. Sunt primul ministru care am spus că acet proiect nu este votabil.  Nu e vina acestui Guvern. Este un acord semnat de alţii. Investitorii străini nu mai pot fi siguri.

Preşedintele Comisiei, Darius Vâlcov: "Vă rog să nu criticaţi statul român pentru că nu s-a obţinut acodul de mediu timp de 15 ani".





 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite