Generalii SRI şi SIE, greu de pensionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au adoptat un proiect legislativ care le permite generalilor din Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Serviciul de protecţie şi Pază (SPP) să rămână în activitate chiar şi după împlinirea vârstei standard de pensionare.

„Generalii şi amiralii din cadrul SRI, SIE, STS şi SPP sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere“, sună noul alineat introdus în legea privind statutul cadrelor militare.

Astfel, generalii din serviciile speciale pot rămâne în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, cu o simplă cerere, dar nu au voie să depăşească pragul de 60 de ani. Limita de vârstă stipulată în legea privind pensionarea cadrelor militare oscilează în funcţie de grad.  Astfel, generalii cu o stea ies la pensie la vârsta de 56 de, generalii cu două stele - la 57, cei cu trei stele - la 58, iar pentru generalii cu patru stele (amiralii), limita de vârstă este 59 de ani. Astfel, cei mai avantajaţi în urma acestei prevederi legale sunt generalii cu o singură stea, care pot să-şi prelungească mandatul, la cerere, cu încă patru ani. Cei mai dezavantajaţi din această ecuaţie sunt generalii cu patru stele, care pot rămâne în sistem doar un singur an în plus faţă de vârsta admisă penstru pensionare.

„Mandatul nu se prelungeşte automat“

Senatorul PNL Marius Obreja a explicat cum vor putea generalii să-şi prelungească mandatul. „Generalul va face o cerere, care, dacă va fi avizată de conducătorul instituţiei de care aparaţine, îşi va putea continua activitatea. Mandatul se prelungeşte în fiecare an prin cerere, nu automat “, a explicat Obreja, co-semnatar al legii, pentru „Adevărul“.

În motivarea legii, parlamentarii au arătat că generalii SIE, SRI, STS si SPP nu au fost incluşi în articolul referitor la stabilirea limitei de vârsta până la care cadrele militare pot fi menţinute în activitate, motiv pentru care s-a creat un regim diferenţiat. Legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor, după ce proiectul de lege a primit raport favorabil din partea Comisiei de Apărare, în urma şedintei din 5 noiembrie, la care a participat si un secretar de stat din partea Ministerului Apărării Naţionale. 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Mărturii, după zece ani de misiuni în Asia: La început, afganii erau speriaţi de blindatele românilor, pentru că semănau cu cele ruseşti

Ministrul Apărării Naţionale a sărbătorit Ziua Armatei Române la Satu Mare

La mulţi ani Armatei României!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite