Dragnea: Nu este nicio discuţie cu nimeni de la Cotroceni despre schimbarea premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, preşedinte interimar al PSD FOTO Mediafax
Liviu Dragnea, preşedinte interimar al PSD FOTO Mediafax

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, spune că nu a existat nicio discuţie cu cineva de la Cotroceni despre schimbarea premierului Victor Ponta după Congresul PSD.

„Nu este nicio discuţie făcută sau începută cu nimeni de la Cotroceni despre schimbarea prim-ministrului. Trebuie să discutăm în mod serios despre astfel de lucruri, a fost moţiunea de cenzură care a picat şi PSD şi UNPR şi ALDE au susţinut Guvernul şi minorităţile, restul sunt speculaţii. Chiar dacă încă nu am fost ales preşedinte al partidului, ca preşedinte interimar vreau să vă spun că cea mai credibilă sursă din PSD sunt eu. Oricine altcineva îşi dă cu părerea nu există o asemenea discuţie. Eu nu resping niciun fel de negociere cu nimeni, dar nu vreau să construim scenarii pe nişte ipoteze despre care se vorbeşte de două luni de zile. Dacă voi avea orice fel de întâlnire cu preşedintele, presa va şti de ea. Nu o să fac nicio întâlnire ascunsă“, a spus Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis este dispus să poarte o discuţie cu liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Călin Popescu Tăriceanu, privind retragerea sprijinului politic lui Victor Ponta în schimbul promisiunii numirii unui alt premier tot din actuala coaliţie de guvernare, au declarat surse din PSD, pentru Digi 24.

Social-democraţii intenţionează să-l schimbe pe Victor Ponta de la Palatul Victoria imediat după ce Liviu Dragnea va fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD, spun surse din PSD, citate de Digi 24. Alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD va avea loc pe 11 octombrie, urmând să fie validat în cadrul Congresului, în săptămâna imediat următoare. Potrivit Digi 24, social-democraţii au primit deja asigurări ferme de la Cotroceni că preşedintele va fi de acord cu nominalizarea unui alt premier propus de coaliţia de guvernare.

„Un şantaj ordinar“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus, la Adevărul Live, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, are obligaţia de a redresa imaginea Guvernului pe plan extern, prin schimbarea lui Victor Ponta de la Palatul Victoria. Deşi consideră că Victor Ponta şi Liviu Dragnea îl şantajează pe preşedinte, condiţionând plecarea lui Ponta de promisiunea numirii unui alt premier din actuala coaliţie, Iohannis ar trebui să aleagă această cale.

„Şantajează preşedintele să pună un pesedist. Un şantaj ordinar. Cred că preşedintele greşeşte. După ce a văzut că această majoritate este betonată, trebuie să ia notă că PNL nu poate să preia guvernarea. În acest moment, pasul care este de făcut este invitarea la Cotroceni a coaliţiei. Le-aş spune: suntem toţi de acord că România are un prejudiciu cu un premier trimis în judecată. Faceţi-mi o propunere pentru un alt premier şi eu semnez decretul. Preşedintele are ca obiectiv să readucă Guvernul în calitatea de partener pentru celelalte Guverne. Trebuie găsită soluţia pentru ca domnul Ponta să plece. L-ar lăsa în offsaid pe Victor Ponta şi pe Dragnea şi pe domnul general, a spus Băsescu, la Adevărul Live.

Iohannis, strâns cu uşa

Premierul Victor Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook, în urmă cu câteva zile, că nu va pleca de la Palatul Victoria cât timp preşedintele nu va numi un alt premier care să aparţină actualei coaliţii de guvernare. „Sigur că Guvernul actual nu trebuie înlocuit de un guvern PNL/PDL total neligitim şi condus de un Pedelist care a tăiat pensiile şi salariile, a crescut TVA şi a îndatorat ţara la FMI. Voi conduce Guvernul cât timp Preşedintele nu este de acord să numească un premier de la actuala Majoritate şi insistă cu "Guvernul Meu"!“, a scris Ponta, cu câteva zile înainte de votul pentru moţiunea de cenzură a PNL.

Invitat sătămâna trecută la Adevărul Live, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea nu a respins o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis privind schimbarea lui Ponta cu un alt premier tot de la PSD. „PSD va reacţiona atunci. Eu fac tot ce-mi stă în putinţă să nu creez scenarii. Deocamdată nu avem acea realitate (n.r.-a schimbării lui Ponta), aşadar, nu fac scenarii. PSD e cel mai mare partid. PSD vrea să rămână la Guvernare. Acum premier e Victor Ponta, iar moţiunea e împotriva Guvernului. Noi susţinem Guvernul. Dacă se întâmplă să treacă moţiunea, pică Guvernul. Aşadar, pierdem guvernarea“, spunea Dragnea, tot înainte de moţiunea de cenzură.

Odată cu ratarea moţiunii împotriva Guvernului, Ponta nu mai poate fi derajat de parlamentarii Opoziţiei până în februarie 2016. Doar atunci PNL mai poate iniţia o nouă moţiune, fiind permisă una singură într-o sesiune parlamentară. Singura modalitate prin care Ponta poate pleca de la Palatul Victoria înainte de 2016 este dacă liderii coaliţiei de guvernare îi retrag sprijinul politic, scenariu ce s-ar putea concretiza numai dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi de acord să numească un alt premier tot din actuala coaliţie de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite