Democraţie controlată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi proliferarea de partide şi partiduleţe, organizaţii neguvernamentale, civice şi de tot felul, din ultimii doi/trei ani, ne sugerează că avem o democraţie controlată. O democraţie controlată care ne-a adus partide –bebe în Parlament fără măcar să fi împlinit 1 an de viaţă! Sub masca reformării clasei politice româneşti se simte suflul sistemului care controlează şi dezvoltă după propriile interese democraţia originală.

Recent, audierile parlamentare privind alegerile prezidenţiale din 2009, au scos la iveală, fără să pună în discuţie, un subiect extrem de interesant, care ar putea explica multe lucruri despre mersul democraţiei româneşti, după căderea comunismului.  Aparent, neinteresant, nespectaculos şi neexploatat de presa noastră bombastică, subiectul a fost sesizat public pentru prima dată în România, de ”prostănacul” politicii pesediste, cum a fost numit la vremea respectivă de Iliescu, Mircea Geoană.

Acesta a acuzat faptul că moderatorul rundei finale a prezidenţialelor, fără să-i dau numele aici, se ştie, a fost ofiţer acoperit. Nici o chestie bombastică, ce mare brânză, pe cine interesează, nici un os de ros- şi-au spus probabil presarii români, specialişti, analişti, experţi în politica românească. Cu tot dezinteresul public, pentru cei care vor să se uite puţin în timp, să vadă lucrurile şi faptele aşa cum au fost ele, să gândească puţin fără a fi filozofi şi nici măcar politologi, subiectul este extrem de important şi ne arată de ce suntem unde suntem şi cum stăm cu democraţia originală.

Dacă nu mă înşel, sintagma democraţie originală românească a fost lansat ă de Ion Iliescu, cu mulţi ani în urmă. Politician versat, hârşit în două epoci politice opuse ideologic, a ştiut foarte bine  mai ales ce spune şice înseamnă acest lucru. Doar guguştiucii de români n-au ştiut şi au votat cum au votat în toată acestă perioadă de democraţie originală.

Dacă ne uităm însă, în urmă, s-ar putea să constatăm că la fiecare rundă finală electorală ar fi fost moderatori susceptibili de a face parte din sistem. Posibil să fi fost ofiţeri sub acoperire, puşi să facă jocurile unuia sau altuia dintre candidaţi. Chestiunea nu a fost raportată drept abuz de către combatanţii candidaţi pentru că fiecare dintre ei era un produs al unei părţi sau alteia a sistemului. Şi a fost acceptată tacit, reciproc, ani de zile. Părerea mea. Acum cred că a fost o scăpare a ”prostănacului”, care a spus-o în faţa comisiei parlamentare şi nu a fost scoasă cu o intenţie anume.

Informaţia nu are nici un fel de efecte imediate, dar cred că este bine de analizat cât de cât. Este în special o chestiune de principiu. Dacă ne gândim, că pe lângă alegerile prezidenţiale controlate de sistem, şi celelalte alegeri-locale şi în special parlamentare-au adus în cele mai înalte demnităţi tot felul de indivizi dubioşi, penali, foşti ofiţeri ai serviciilor, no name-uri transformate peste noapte în ”mari” politicieni, aleşi să facă legile şi să conducă această ţară, ne dăm seama că avem o democraţie controlată. Da, de fapt, democraţia originală este în realitate o democraţie controlată. Astfel, ajungem să ne dăm seama cine şi în ce fel a controlat democraţia originală românească în aceşti ani de după căderea comunismului. Chiar şi proliferarea de partide şi partiduleţe, organizaţii neguvernamentale, civice şi de tot felul, din ultimii doi/trei ani, ne sugerează că avem o democraţie controlată. O democraţie controlată care ne-a adus partide –bebe care au reuşit să intre în Parlament fără măcar să fi împlinit 1 an de viaţă! Sub masca reformării clasei politice româneşti se simte suflul sistemului care controlează şi dezvoltă după propriile interese democraţia originală românească.

An de an, zi de zi, avem parte de democraţia controlată de sistem, în timp ce ni se induce în mental iluzia că suntem liberi. Fals, total fals. Ţara, societatea, democraţia şi chiar libertatea ne sunt controlate de sistem. Libertatea noastră se pliază pe democraţia controlată, pe realităţile produse de sistem.

Vreţi un exemplu, vă dau unul care mi se pare relevant: sistemul fabrică partide şi politicieni; sistemul organizează şi controlează alegerile, astfel că sunt aleşi oamenii sistemului; ajunşi în Parlament şi în demnităţile cele mai înalte, oamenii sistemului fac legile după cum vor; legi care de cele mai multe ori sunt în favoarea sistemului şi în defavoarea poporului, care are senzaţia că trăieşte liber şi independent în originala democraţie românească, controlată total.

Ce perspective au românii cinstiţi care nu fac parte din sistem, într-o astfel de democraţie? Ce viitor au copiii, tinerii noştri inocenţi, să se dezvolte, să trăiască mai bine, să fie liberi într-o democraţie controlată dacă nu fac parte din sistem? Să intre în sistem, să emigreze sau să moară de foame ca proştii într-o Românie controlată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite