Dăncilă i-o întoarce lui Iohannis: „Decizia de a desemna urgent comisarul e o obligaţie a Guvernului”. Scrisoarea Ursulei von der Leyen către Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbul de replici între premierul demis Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema desemnării comisarului european din partea României continuă. După ce liderul de la Cotroceni a transmis că guvernul Dăncilă nu mai are legitimitate să facă acest lucru, Dăncilă a relatat că decizia este a Guvernului şi că este „ferm şi explicit solicitată în scrisoarea Ursulei von der Leyen”. Totuşi, scrisoarea „încurajează” desemnarea unei femei.

„Am văzut ieşirea furibundă a Preşedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor ţării.

Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României şi este ferm şi explicit solicitată în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află şi în atenţia dumnealui, dar alege să dezinformeze o ţară întreagă în scop electoral. Este ruşinos şi este riscant pentru interesul şi imaginea României”, a scris premierul demis marţi, pe Facebook.

Cu toate astea, potrivit scrisorii, Dăncilă nu a respectat dorinţa Ursulei von der Leyen care i-a cerut să desemneze un candidat femeie. „În contextul angajamentului meu către Parlamentul European de a avea egalitate de gen în Colegiul Comisarilor, încurajez Guvernul român să prezinte un candidat femeie”, se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyen, publicată de Dăncilă pe Facebook.

Aceasta a adăugat apoi că Victor Negrescu, propunerea PSD pentru funcţia de comisar european, deşi nu se „califică drept «comisarul lui Iohannis», este un profesionist desăvârşit”.
 

„Aşadar, fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc şi corect pe care ţara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept “comisarul lui Iohannis”, este fost ministru al Afacerilor Europene şi fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârşit, cu o vastă experienţă de lucru în instituţiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României”, a mai adăugat liderul PSD.

Reacţia acestuia din urmă vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi un comunicat de presă în care subliniază că premierul demis Viorica Dăncilă nu are nicio legitimitate de a propune un nou candidat din partea României pentru poziţia de comisar european. Anterior, liderul PSD a anunţat că urmează să trimită o scrisoare la Bruxelles în care îl propune pe Victor Negrescu.

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că odată cu pierderea calităţii de prim-ministru a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european, care îi revine României.

O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis într-un comunicat de presă.

Scrisoarea Ursulei von der Leyen către Viorica Dăncilă FOTO Facebook

scrisoare ursulei von der leyen catre viorica dancila pe tema propunerii de comisar european foto facebook


Surpriză! Dăncilă face a treia propunere de comisar european: Victor Negrescu. Klaus Iohannis critică mutarea: Gest iresponsabil, de sfidare

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite