Curăţenie mare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar o zi după ce, cu acordul co-preşedintelui USL, premierul Victor Ponta, l-a evacuat pe dl. Claudiu Săftoiu pe uşa de serviciu a demisiei/demiterii din postul de preşedinte-director general al TVR, preşedintele PNL, dl. Crin Antonescu, cere plecarea ministrului Culturii, dl. Daniel Barbu.

Nu încape nicio îndoială că pofta d-lui Antonescu va fi îndeplinită şi nu cred că va trebui să aşteptăm pentru asta reunirea forurilor conducătoare ale partidului care să discute şi să decidă în consecinţă.

Sunt, aşadar, indicii că dl. Antonescu îşi doreşte o nouă lovitură de imagine. Vrea să se debaraseze nu de un ministru care, încă de la începutul exercitării mandatului său, şi-a dovedit nepriceperea în managerizarea marelor probleme ale culturii. O nepricepere recunoscută chiar de dl. Barbu în luna ianuarie într-o declaraţie referitoare la bugetul Festivalului „George Enescu“. O nepricepere confirmată de acţiunea timidă, bâjbâită, neprofesionistă a ministrului în mai toate acţiunile importante şi de mare expunere ale Departamentului ce i s-a încredinţat, de la Festivalul „Enescu“ la Festivalul Naţional de Teatru şi marile târguri internaţionale de carte, în a căror organizare Ministerul a lăsat loc de numeroase nemulţumiri.

O lipsă de abilităţi care s-a manifestat şi în graba cu care dl. Daniel Barbu a dat satisfacţie grupului de interese ce şi-a dorit unificarea Operei Naţionale Române cu Opereta ori, din contră, în încetineala şi aroganţa cu care ministrul şi adjuncţii săi (îndeosebi dl. Radu Boroianu) au tratat chestiunea de mare urgenţă a salvării casei lui Enescu de la Mihăileni.

Nu reproşurilor mari ale scriitorilor şi artiştilor faţă de prestaţia diletantă a d-lui Daniel Barbu vrea să le dea satisfacţie acum dl. Crin Antonescu. La o adică şi la o socoteală sumară, voturile oamenilor de cultură sunt totuşi puţine, iar puterea lor de influenţare asupra maselor nu e, din păcate, deloc considerabilă.

În ultimele două-trei luni, dl. Barbu a comis o serie de gafe majore, cu impact nu doar în mass-media, ci şi în rândul marii mase de cetăţeni. Gafe ale căror costuri au fost decontate şi în intenţiile de vot tot mai fragile în favoarea d-lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Dl. Barbu a greşit grav în privinţa exploatării de la Roşia Montană, situându-se pe poziţii inflexibile şi cerând anchete de proporţii şi pedepse mari împotriva celor ce i-au spart luneta automobilului cu care domnia-sa a ajuns la o reuniune din Centrul istoric al Bucureştiului. Întreaga majoritate guvernamentală a fost luată prin surprindere şi prinsă pe picior greşit în zilele şi săptămânile manifestaţiilor anti – exploatare, neaşteptându-se la o asemenea mobilizare îndeosebi a tinerilor ce i-au devenit ostili. În context, atitudinea ministrului Culturii a fost calificată drept provocatoare de protestatari.

Şi tot dl. Daniel Barbu şi-a atras puternice dezavuări din partea opiniei publice şi chiar a colegilor liberali, ba chiar şi din partea Ministerului Sănătăţii, condus de un coleg de partid, zilele trecute, după declaraţiile mai mult decât nepotrivite, cinice de-a dreptul, cu privire la posibilul raport dintre banii alocaţi bolnavilor de SIDA şi cei destinaţi Festivalului „Shakespeare“.

Dl. Barbu e ultimul din triada de luptători cu gura pe frontul Antenei 3, al României TV şi al luptei anti-Băsescu, de care se vede obligat să se lepede acum dl. Crin Antonescu. S-a despărţit silit de premierul Ponta, de dl. Andrei Marga care a făcut praf ICR-ul. L-a lăsat din braţe, silit de împrejurări, pe Claudiu Săftoiu care nici nu a făcut preformanţă managerială la TVR, dar nici nu a izbutit să facă din instituţia din Calea Dorbanţi o oficină de propagandă atât de supusă precum şi-ar fi dorit-o dl. Antonescu. Cere acum debarcarea d-lui Daniel Barbu care a călcat de prea multe ori greşit.

O face speriat de tot mai puţin încurajatoarele rezultate în sondaje. Încă şi mai catastrofale câtă vreme nu prea ştim cine vor fi adversarii reali ai cursei pentru Cotroceni, de anul viitor.

E greu de spus dacă aceste retuşuri de imagine îl vor ajuta pe dl. Antonescu. Dacă această curăţenie mare declanşată în ajunul sărbătorilor îi va aduce un câştig electoral cuantificabil.

Timp ar mai fi. Mai puţin probabil e ca personalitatea d-lui Antonescu să dobândească şi-un pic de consistenţă, prestaţia din ultimul an a domniei-sale confirmându-l pe Andrei Pleşu care, într-un interviu acordat în septembrie 2012 săptămânalului 22 (interviu antologat în cartea Din vorbă-n vorbă - 23 de ani de întrebări şi răspunsuri, Editura Humanitas, Bucureşti, 2013) îl gratula pe preşedintele PNL cu sintagma nulitate volubilă.

În cazul Andrei Marga-ICR, dl. Antonescu a preferat să cedeze în favoarea PSD şi contra preşedinţiei CNAS, făcută cadou d-lui Cristian Buşoi. Numele vehiculate pe piaţă drept înlocuitori agreaţi de Crin Antonescu ai surghiunitului Claudiu Săftoiu mi se par de o inconsistenţă strigătoare la cer. E greu de ghicit pe cine va prefera dl. Antonescu drept succesor al d-lui Barbu.

Dl. Crin Antonescu are de trecut în zilele viitoare o probă de maturitate. Care poate arăta dacă măturatul din acest decembrie se va dovedi cât de cât profitabil în competiţiile electorale şi de existenţă publică din 2014. Căci în 2014, dl. Antonescu nu joacă doar cartea prezidenţială. Ci, mai ales, pe aceea a supravieţuirii sale politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite